Ето кога трябва да е готово националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци

  • 19 ноември 2019 11:37

  • 448
  • 0
Ето кога трябва да е готово националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци
© Pixabay

През 2021 г. трябва да са приключили всички строителни дейности на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци /НХ РАО/. Това каза изпълнителният директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" /ДП РАО/ Дилян Петров на семинар в централата на предприятието в София, който е на тема "Управление на РАО и извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения".

Хранилището се изгражда на площадка Радиана, която се намира до АЕЦ "Козлодуй". Той изтъкна, че към момента ДП РАО е единственият оператор за управление на радиоактивни отпадъци /РАО/ и обхваща всички дейности за преработка и управление на тези отпадъци.

Изпълнителният директор на ДП РАО уточни, че предприятието има четири основни подразделения. Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци е разположено край село Нови хан, община Елин Пелин. В него се съхраняват по безопасен начин радиоактивните отпадъци, приемани от въвеждането му в експлоатация досега. Специализирано поделение "РАО - Козлодуй" функционира на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

ВАС отхвърли жалбата срещу изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци

В поделението се събират, сортират, транспортират, преработват и съхраняват отпадъците, генерирани от експлоатацията и ремонтните кампании на енергоблоковете на централата.

Третото специализирано поделение в рамките на ДП РАО е създадено заради необходимостта за безопасно стопанисване и последващо извеждане от експлоатация на спрените ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". Четвъртото подразделение е изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, добави Дилян Петров.

Последвайте канала на

БТА
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини