С военен ритуал, изложба и международна конференция НВИМ отбеляза 575 години от битката при Варна

  • 10 ноември 2019 16:40

  • 508
  • 0
С военен ритуал, изложба и международна конференция НВИМ отбеляза 575 години от битката при Варна
© НВИМ

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей (НВИМ), отбеляза 575-тата годишнина от Битката при Варна, съобщиха от институцията.

„Битката на народите не се измерва с броя на загиналите в нея, но днес сме тук да им отдадем почит“, каза в приветствието си доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. Тя допълни още, че днес, гледайки назад във времето и претегляйки героизма и безразсъдството, политиката и икономическия интерес, предателството и приятелството, на нас остава да работим не за онова, което ни разделя, а за това, което ни обединява.

Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, вицепремиер по икономическата и демографската политика, изтъкна, че сражението от 10 ноември 1444 г. обединява християнските народи и е пример за това как трябва да бъдем единни.

Партньорството между държавите е начин за постигане на мира – това подчертаха Миклош Шолтес, държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности в кабинета на министър-председателя на Република Унгария, Петер Старай, заместник-министър на външните работи на Република Унгария и Ярослав Годун, директор на Полския институт в България.
Почит на загиналите герои отдадоха още и представители на държавната и местната власт, висши офицери и военнослужещи от Военноморските сили, неправителствени организации и граждани.

Честванията за годишнината от Битката при Варна продължават с двудневна международна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444)“, в която учени от четири страни ще представят най-новите изследвания и открития по темата.

В рамките на отбелязването на годишнината в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. се организира „Работилница за славни рицари“, по време, на която малчуганите рисуваха и оцветяваха елементи от рицарското въоръжение и снаряжение. Най-добрите произведения на децата ще бъдат подредени в музея до края на месеца. До тогава посетителите ще могат да разгледат и изложба с експонати на Националния военноисторически музей – София с оръжия от епохата на последния кръстоносен поход.

Форумът и изложбата се организират с финансовото съдействие на Община Варна – Фонд „Култура“.

Програмата за честванията продължава с вход свободен за конференцията и на 11 ноември.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини