Корабоплаването по Дунав е силно затруднено заради ниското ниво

  • 05 ноември 2019 16:04

  • 383
  • 0
Корабоплаването по Дунав е силно затруднено заради ниското ниво
©

Корабоплаването по река Дунав е силно затруднено заради ниското ниво. Това каза директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.
Най-критичен е участъкът в района на остров Белене. Там са въведени ограничения за преминаване, като корабите трябва да са с газене не повече от 1,80 метра.


Жеков обясни, че в района има струпване на около 80 кораба и секции. Част от съставите провлачват секциите си, други претоварват, за да минат през прага, а трети - изчакват по-високи води.
Жеков каза още, че част от корабоводителите не спазват наложените ограничения, което води до временно засядане на плавателни съдове и до блокиране на фарватера /плавателния път/. Той заяви, че на нарушителите се налагат санкции. По думите му корабособствениците били склонни да нарушат ограниченията и да си платят глобата, но да превозят товара си в срок.

От изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" /ИАППД/ информираха, че усложнената навигационна обстановка по река Дунав е нормална за сезона. Подобна е ситуацията в целия участък заради засушаването и климатичните промени.

От ИАППД обясняват, че нивото на реката е ниско от началото на месеца. За първи път от 2003 г. се наблюдават водни количества от порядъка на 1700 куб. метра в секунда, което оказва влияние най-вече върху дълбочините на критичните участъци. Двата кораба на агенцията - "Осъм" и "Вит", работят по навигационната обстановка.

Нивото на река Дунав при Русе днес е минус 30 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още девет сантиметра.
От ИАППД информираха, че за справяне с критичните участъци се изпълнява проект за драгажни дейности по удълбочаването на река Дунав. Планираните дейности за тази година са приключили в края на септември. Те ще продължат през идната година, когато метеорологичните условия позволят.

Последвайте канала на

Novini.bg
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини