В Троянския манастир започнаха заупокойните богослужения в памет на патриарх Максим

  • 02 ноември 2019 10:37

  • 736
  • 0
В Троянския манастир започнаха заупокойните богослужения в памет на патриарх Максим
© БПЦ/архив

В храма на Троянския манастир "Успение Богородично" започна архиерейска заупокойна Света литургия за седем години от кончината на българския патриарх Максим. Тя се отслужва от митрополити и се води от Ловчанския митрополит Гавриил. В храма бе посрещнат и Негово светейшество българският патриарх Неофит. Той ще участва и в панихидата за дядо Максим, която ще бъде отслужена след литургията.

"Ще го помним и в молитва, и в многото спомени, които имаме с него. Той беше истински монах, истински архиерей, истински молитвеник, за което ние му благодарим. Много пъти ще следваме неговия пример", каза дядо Неофит за своя предшественик.
Според игумена на Троянския манастир - Велички епископ Сионий, за дядо Максим никога не трябва да забравяме, че беше един доблестен служител в светата църква, самоотвержен, изпълнен с оптимизъм, с апостолска ревност и с голямо човеколюбие. "Не трябва да забравяме неговия изряден пример, който даваше на младите духовници и ги подкрепяше във всичко и как отечески се грижеше за благото на църквата и на всеки един, който беше решил да се посвети на свещеното служение на светия олтар", каза още дядо Сионий.

Негово светейшество българският патриарх Максим се представи пред Бога на 6 ноември 2012 г., след като води Българската православна църква повече от четиридесет години. Той бе погребан в църквата на Троянската света обител, зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица.

Именно от Троянския манастир е започнал монашеският път на дядо Максим, който е роден в село Орешак.

Последвайте канала на

Novini.bg
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини