Две нови огнища на африканска чума по свинете в област Шумен

  • 11 октомври 2019 12:31

  • 2566
  • 1
Две нови огнища на африканска чума по свинете в област Шумен
© Pixabay

Обявени са две нови огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в област Шумен, съобщиха от Областната администрация.

Със Заповед РД 11-2006/10.10.2019г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявен първично възникнал случай на болестта африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица. Потвърдени са положителни проби за вируса на АЧС за намерените на 6 и 7 октомври 2019 г. 19 трупа на диви свине в района.

Със заповедта е определена инфектирана зона около констатирания случай и са предприети всички необходими мерки, съгласно „Указания“, утвърдени със Заповед №РД 48-61/01.10.2019г. на министъра на земеделието, храните и горите. В момента е стартирано изпълнението на всички указания във връзка с мерките за биосигурност.

Служители на Североизточно държавно предприятие Шумен и Държавно горско стопанство-Върбица работят по изпълнението на указанията, съгласувано с Областната дирекция по безопасност на храните.

Със Заповед РД 11-2005/10.10.2019 г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявено 0 първично възникнало огнище на болестта африканска чума по свинете в регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в град Смядово, община Смядово. Съгласно заповедта е определена 3 км предпазна зони около огнището, в която влиза град Смядово.

Определена е и 10 км наблюдавана зона, в която попадат: от община Смядово – селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово; от община Шумен – село Ивански и от община Велики Преслав – селата Златар и Суха река. По информация на Областната дирекция по безопасност на храните са умъртвени и загробени 86 животни от обекта, където е обявено огнището. Изпълнени са в пълен обем и всички дейности по осигуряване на биосигурност, съгласно заповедта.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 15 октомври-вторник, от 10.00 ч. в зала 2 на Областна администрация - Шумен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tdi

2019.10.12 | 07:23

1

chumata da gi trashne dano mrasnite........koi sa te vednaga otgatnete

Добави коментар

Водещи новини