Министър Петков и Агенцията за социално подпомагане разкриха подробности за изоставеното в "Люлин" бебе

  • 10 октомври 2019 14:40

  • 5134
  • 2
Министър Петков и Агенцията за социално подпомагане разкриха подробности за изоставеното в "Люлин" бебе
16 30дни
© Булфото (архив)

Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал "Люлин" е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски", каза пред журналисти социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете.

Той уточни, че около 17.00 часа вчера бащата на детето е посетил Дирекцията "Социално подпомагане" /ДСП/ в "Люлин" с желание да остави детето, като явно е имало колебание. Споменато е, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плаче, че той не може да се справи, посочи Петков. От Агенцията за социално подпомагане потвърдиха, че майката и сестрата на бащата на детето тормозели жената.

Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество.

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП "Оборище" пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медикосоциални грижи "Иван Рилски" и е в добро състояние.

Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето, заяви министърът. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министър Петков, попитан дали ще се работи за мерки за предотвратяване на изоставянето на деца.

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел - превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, каза министърът.

Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.

"От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството", съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
5134 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стефанов

2019.10.10 | 16:08

2

Нови схеми за точене на общински бюджети. ЧАСТНИ СОЦИАЛНИ СИЛОВИ ДРУЖЕСТВА ще отнемат двца.от семействата им. Печалбата им се определя от броя отнети деца.

Трагедията на народа

2019.10.10 | 15:33

1

след седесарския преврат.

Добави коментар

Водещи новини