Три книги разказват за 150-годишната история на БАН

  • 08 октомври 2019 14:40

  • 227
  • 0
Три книги разказват за 150-годишната история на БАН
© Novini.bg

"Сградата на БАН - символ на знание и духовност", "Дарителство и благодетели на БАН 1869 - 2019 г. В темелите на българската наука" и "Кратка история на Българска академия на науките" са трите книги под редакцията на заместник-председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов, които Академията издава за 150-годишнината си. Представянето им ще се състои утре от 11.00 часа в зала "Иван Е. Гешов" в БАН, съобщи пресцентърът на Академията.

Първата книга е посветена на историята на централната сграда на БАН, превърнала се в символ на знанието и духовността на българската държава. Увлекателно са разказани всички перипетии около строителството й, преминало през няколко етапа в края на 19-и и първите три десетилетия на 20-и век. Книгата е богато илюстрирана със снимки и чертежи от проектите на седемте главни архитекти на първата академична сграда в България.

Другата книга, посветена на дарителството и благодетелите на БАН, разказва с конкретни примери за историята на даряването в полза на науката. Строежът на централната сграда на БАН е станал възможен благодарение на тогавашните академици, ипотекирали собствените си имоти, за да получат заем за строителството. Книгата подчертава необходимостта от даряването за наука, без която държавността е невъзможна. Богато илюстрирана е със снимки на бележити личности и факсимилета от документи.

Българската академия на науките е първата институция на Третата българска държава, създадена още преди нейното възстановяване. Трънливият път на Академията в нейния 150-годишен живот е представен кратко, но интересно в третата книга от поредицата. Снимковият материал илюстрира както документи, така и събития и личности от историята на институцията. Димитрина Попова, Росица Стоянова и Николай Поппетров ще представят трите книги.

Последвайте канала на

Novini.bg
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини