Защо убиецът Полфрийман се бои от народния съд?

  • 07 октомври 2019 17:16

  • 3758
  • 0
Защо убиецът Полфрийман се бои от народния съд?
© новини архив

Този простичък въпрос днес вълнува много български данъкоплатци, които издържат и затворниците, в това число и убиецът на българския студент по право Андрей Монов Джок Полфрийман/през 2007 г./, който бе мнооого предсрочно освободен/близо 7 години/ от изтърпяване на наказанието за извършения от него най-тежък грях - убийство на човек. Дори адвокат като Марковски, който е известно, че не защитава девици от някой благороден пансион, изрази огромното си учудване от толкова предсрочно освобождаване. Ако помилването на австралиеца е съвсем в реда на нещата, то защо тогава той се притеснява от реакцията на народа ни? Или някои безродници, които са по-склонни да защитават престъпника, а не неговата жертва, са го подучили да реагира така?

Адвокатът Калин Ангелов, поел защитата на Джок, днес обясни, че причината подзащитният му да не се яви в съда  е, че "макар и да бил убеден левичар, не искал да го съди народния съд". Да де, ама лъсна двойният аршин - на заседанието присъстваха поддръжници на престъпника Полфрийман, представители на австралийски медии и дори посланикът на Австралия в Гърция, който пък обяви, че ще следи изкъсо делото?! Вместо да целува ръка на щедрите правосъдни благодетели у нас на поданика му! Може дори да вземе да прочете делото и да се запознае в детайли как психясалият Джок в нощта на убийството е размахвал дълг нож напосоки, убил е един млад българин и е ранил друг, а самият той не е имал видими сериозни наранявания, освен охлузвания от вероятни падания, въпреки че твърдял, че бил нападнат! Такива работи и още други, сочещи за три съдебни състава, че австралиецът категорично е убиец, пише в делото...

Този процес изостри до край чувството за липса на елементарна справедливост у повечето почтени българи. Те с право задават въпроси и очакват отговори: Защо плащаме толкова високи заплати на магистратите, защо се харчат толкова много пари за правосъдната система, щом тя не служи да защитава интересите на гражданите, на потърпевшите, на жертвите? Докога от тази система ще се държат така високомерно и пренебрежително към хората, които ги издържат? Защо е толкова ниско доверието на хората в правосъдието, а от там все папагалски повтарят, че нямало нищо общо между правото и справедливостта? Докога, докога докога...

Заради всичко това по искане на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова днес проведе заседание. Да, ама "поправеният" в затвора убиец не уважи с присъствието си съда, председателстван от Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, който пък преди дни посъветва да се "четат внимателно съдебните актове"/това в полза на съдия Калин Калпакчиев, разбира се/ и нападна съдийската колегия на ВСС по казуса "Убиецът Джок и впечатляващото му предсрочното му помилване".

Неявяването на Полфрийман точно в съда на Панов, ако не  е ирония на съдбата, какво е тогава?
Не е ясно докога ще продължи срамното заиграване "всеки срещу всеки" между отделните съсловия в правораздавателната система и защо се подкопават умишлено устоите на държавата, нито кой има интерес от това, освен ако не му плащат. Ясно е, че обвинението също има гаф в този процес относно непоискания отвод още в началото на съдия Калин Калпакчиев и колежката му Иванова заради близостта им с НПО-то БХК и усложненията, които последваха от това. Но пък няма да е зле някои съдии да не се опитват да се правят на по-католици от папата, да ни правят на балами, да буквоядстват и правораздават в полза на престъпник, за когото затворническата администрация няма кьораво доказателство да се е поправил или поне да е показал, че изпитва чувство на вина!

 

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3758 0

Свързани новини

Водещи новини