В Карлово откриха бронзов барелеф на братята Евлоги и Христо Георгиеви

  • 03 октомври 2019 14:43

  • 298
  • 0
В Карлово откриха бронзов барелеф на братята Евлоги и Христо Георгиеви
© Wikipedia

В Карлово откриха бронзов барелеф на големите дарители, братята Евлоги и Христо Георгиеви. Той е дело на местния художник Димитър Рашков и е направен със средства от признателни карловци. Поводът е, че днес се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 - години от рождението на брат му Христо.

Паметникът бе открит на улица "Евлоги Георгиев" в Стария град, на мястото където се е намирала родната къща на двамата братя.

Слово за най-големите дарители в българската история произнесе директорът на Историческия музей Мария Деянова. По думите й, една от идеите на Инициативния комитет на честванията е тази година те да се отбележат в национален мащаб, тъй като щедрите дарения, които братята правят в осъзнатия си живот, са били насочени към всички българи в родината ни и извън нея - Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и Турция. Навсякъде, където те са били, към тях са се обръщали с искане за подкрепа за изграждането на училища, навсякъде, където българите са имали нужда, те са подпомагали просветата и образованието, каза още Деянова.

Програмата на честването включва ученическа щафета "По стъпките на братята Евлоги и Христо Георгиев" и изложба от детски рисунки за наследството от двамата братя. Кулминацията на празника е довечера, когато ще бъдат връчени Националните награди на името на двамата карловци за образование, бизнес и дарителство - сферите, в които те са посветили живота си.

Последвайте канала на

Novini.bg
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини