Премахват опасните дървета по туристическа пътека на Шуменското плато

  • 02 октомври 2019 14:24

  • 225
  • 0
Премахват опасните дървета по туристическа пътека на Шуменското плато
© Pixabay

Стари и опасни 25-метрови дървета от горната страна на туристическата пътека към заслона "Бигора" в природния парк "Шуменско плато" ще бъдат премахнати. Това са решили експерти след постъпили сигнали на тел.112 за паднали големи дървета по пътеката, съобщиха от пресцентъра на Дирекцията на Природния парк "Шуменско плато".

Според експертите от Държавното горско стопанство в Шумен, на Дирекцията на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ-Шумен и на Регионалното управление по горите най-опасните дървета в природния парк се намират в отсечката между комплекс "Орбита" и заслон "Бигора".

Инж.Тодор Геронтиев - зам.-дректор на ДГС - Шумен уточнява, че дърветата са предимно от вида бук, при които признаците на загниване не са ясно изразени и това подхранва опасенията на специалистите, че има риск от бъдещи трагични инциденти.

В района има четириметрови фиданки, чрез които гората ще се подновява, уточняват от пресцентъра на природния парк.

От там припомнят, че маршрутът от комплекс "Орбита" до пещера "Русалка", през заслон "Бигора", в който попада опасния участък, е любимо място за шуменци и гостите на града. Там през 2012 година трагично загина двегодишно дете, което беше ударено от падащо дърво, а тежко бяха ранени трима възрастни. От тогава инвентаризация се прави всяка година.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини