Драстично е спаднало нивото на язовир "Ястребино" край Антоново

  • 26 септември 2019 13:48

  • 324
  • 0
Драстично е спаднало нивото на язовир "Ястребино" край Антоново
© Булфото (архив)

Драстично е спаднало нивото на язовир "Ястребино" край Антоново. Подобно е състоянието и на язовир "Царевци" недалеч от Омуртаг, каза за БТА Шенол Хасанов от Централната рибно-опазваща организация /ЦРОО/ клон Ястребино.

Причините за това са комплексни - липсата на валежи през последните няколко месеца и използването на водоема за поливни цели. За проблема са уведомени и в "Напоителни система", които стопанисват съоръжението. Искането на доброволците е по възможност да се намали източването, поне докато паднат валежи.

Притесненията на ЦРОО са, че ниските нива на водата ще доведат до измиране на живите организми във водоемите.

"По мои наблюдения нивото на "Ястребино" пада с от 30 до 50 см на ден. Трябва да завали, иначе става страшно", категоричен е Хасанов.

Той допълни, че спадът на водата води до покачване на температурата й. Вследствие на това е започнал силен цъфтеж на планктона, при което намалява кислородът във водата. За щастие до този момент мъртва риба няма.

Шенол Хасанов си спомня, че подобно продължително засушаване и спад на язовир "Ястребино" е имало преди 13-14 години. През следващата зима обаче, благодарение на дебелата снежна покривка, водоемът се е напълнил отново.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
324 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини