Кръвни братя се срещат 3 години след дадения шанс за живот

  • 21 септември 2019 21:14

  • 4454
  • 2
Кръвни братя се срещат 3 години след дадения шанс за живот
© Кадър: БТВ

Момче от Пловдив, болно от левкемия, е здраво, благодарение на непознат от Израел.

Кръвни братя - Ноам живее в Израел, а Николай в България. Преди три години младежът от Израел дарява кръвта си на Ники, който се нуждае от костномозъчна трансплантация, за да живее. Двамата не се познават до преди няколко месеца, първата им среща е в Израел.

„Честно казано първите 30 секунди не знаех какво да кажа, беше доста емоциално, просто се гледахме и се прегръщахме, наистина беше много вълнуващо”, разказва Николай Попов от Пловдив пред БТВ.

„Виждах пред очите си човека, на когото съм спасил живота, беше в представите ми, но когато го видях, разбрах какво съм направил. Двамата имаме една кръв, той е мой брат”, сподели Ноам Глик.

По закон тайната на донорството се пази две години. Когато срокът изтича, двамата младежи едновременно изпитват едно и също желание - да знаеш с кого делиш една кръв. Издирват се и се намират.

„Имаме доста общи неща между нас, много общи интереси, музика, разгворът върви все едно се познаваме от много време”, казва Ники.

Когато е 18-годишен, в казармата Ноам дарява безвъзмездно своята кръвна проба на Международната донорска банка с надеждата, че може да спаси човешки живот. И се оказва единственият шанс за непознат на хиляди километри разстояние.

„Не мислех,че е голямо нещо, просто взеха кръв от вената ми и това е, но за Ники това е наистина спасяване на живот, когато дойдох в България, аз осъзнах какво съм направил”, обясни Ноам.

Вече три години Николай живее нов живот, благодарение на Ноам. А Ноам е щастлив,че освен седемте си братя и сестри в Израел, вече има и кръвен брат в България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4454 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мария

2019.09.21 | 23:26

2

Браво,бъдети живи и здрави и двамата

Майка

2019.09.21 | 22:43

1

Страхотно! Бог да им даде здраве и много щастие на двете момчета ! Дарявайте живот млади хора , бъдете донори на кръв и спасявайте живот !

Добави коментар

Водещи новини