От колонията на белия щъркел в Белозем са отлетели 120 млади щъркела

  • 12 септември 2019 15:37

  • 612
  • 0
От колонията на белия щъркел в Белозем са отлетели 120 млади щъркела
© Pixabay

От колонията на белия щъркел в пловдивското село Белозем тази година са отлетели 120 млади щъркела, съобщиха от Зелени Балкани. Младите птици са отгледани в 41 гнезда, разположени по дърветата край реката и в селото - Европейското село на белия щъркел у нас.

От Зелени Балкани подчертаха, че средно на гнездо се падат по три малки, като това е една добра численост за щъркеловата колония. Преброяване на гнездящите щъркели провеждат и учениците от ОУ "Гео Милев" в Белозем, на чийто покрив гнездят 22 щъркелови семейства. Общо броят на възрастните и младите щъркели обитавали двора на училището през тази година надхвърля 100 и оформя една живописна и уникална гледка, твърдят екозащитниците.

Белозем е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел през 2005 г., от германската фондация ЕвроНатур по предложение на Зелени Балкани. От тогава до сега, благодарение на грижите полагани за щъркелите от кметство в селото, община Раковски, читалището и училището в Белозем, числеността на щъркелите постепенно се увеличава от 25 двойки през 2015 до рекордните 46 през 2017 и 2018 г.

Последвайте канала на

БТА
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини