Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участва в годишната конференция на началниците на отбраната на Балканските страни

  • 04 септември 2019 18:55

  • 709
  • 1
Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участва в годишната конференция на началниците на отбраната на Балканските страни
© Министерство на отбраната

„Мрежата за подготовка и учения на страните от Югоизточна Европа категорично е един от успешните проекти на инициативата на началниците на отбраната на Балканските страни“.

Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в рамките на своето участие в 13-ата годишна конференция на началниците на отбраната на Балканските страни в Букурещ, Румъния, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. Той поясни, че идеята за тази мрежа се е родила през 2012 г., а 3 години по-късно проектът е доказал ефективността си по време на учението „Balkan Bridges - 2015“. „Сега тя е основната среда за преноса на данни и за симулационните системи при провеждане на командно-щабни учения. Екипът за нейното поддържане и развитие работи по идентифицирането на възможности за увеличаване функционалността на системата“, заяви генерал-лейтенант Илиев.

По време на конференцията представител на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната изнесе национална презентация за запознаване на участниците с разпределеното компютърно подпомагано командно-щабно учение „„Balkan Bridges - 2019“. Република България е организатор и домакин на обучаемите два щаба на многонационални бригади и на основната структура за ръководство и контрол на учението. Представени бяха и перспективите за развитие на проекта „Мрежа за подготовка и управление на структури от Югоизточна Европа-SEEETN“, чиито създател и основен ръководител е страната ни.

Очаквам „„Balkan Bridges - 2019“ да бъде още един добър пример за взаимодействие във военната сфера между нашите страни в региона, за споделяне на способности и на добросъседски отношения. За мен лично най-голямото постижение на това учение e потвърденото участие на всички страни-членки на инициативата, т.е. към това начинание се отправяме заедно, всички без изключение, и аз високо ценя вашата подкрепа“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната.

Генерал Илиев допълни, че София е готова да домакинства курс през 2020 г., като второ общо мероприятие в областта на обучението. Осигурени са по две места за всяка страна-участничка в инициативата, като курсът ще бъде проведен през май 2020 г. от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Основната тема на тазгодишното издание на конференцията бе „Предизвикателства и дефицити в мироопазващите операции на ООН“. Доклад изнесе военният съветник по мироопазващите операции в ООН генерал-лейтенант Карлос Лойтей. Присъстваха началниците на отбраната на Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора. На работната сесия присъства председателят на Военния комитет на НАТО, представители на Военния комитет на ЕС и на командващия Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.04 | 19:05

1

+Словения ако снимките са автентични

Добави коментар

Водещи новини