България ще бъде домакин на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабното учение "Balkan Bridges – 2019"

  • 04 септември 2019 17:52

  • 574
  • 6
България ще бъде домакин на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабното учение "Balkan Bridges – 2019"
© Булфото (архив)

В периода 30 септември – 4 октомври 2019 г. нашата страна ще бъде домакин на многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

То се провежда в рамките на инициативата на началниците на отбраната/началниците на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. Целта е повишаване на подготовката и оперативната съвместимост в многонационален формат, подобряване на съвместните способности за адекватно реагиране на всяка опасност и риск в региона, изграждане на взаимно разбирателство и доверие. Учението ще се фокусира върху щабната екипна работа, сътрудничеството и координирането на оперативно и тактическо ниво. При неговото провеждане ще се използва мрежата на страните от Югоизточна Европа за подготовка и провеждане на учения (SEEETN), за която Република България е водеща страна. Основна роля в поддръжката на учението ще имат Съвместният център за подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, и Центърът на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за управление на кризи и бедствия.

Днес, 4 септември, завърши двудневната координираща конференция за предстоящото многонационално компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges 2019” г., която се проведе в гр. София. Международният форум беше ръководен от заместник-началника на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов, той и директор на учението. В рамките на двудневната работна среща бяха разгледани детайлно въпросите, свързани с окончателното координиране и техническото взаимодействие между участниците от страните по инициативата на началниците на отбраната/генералните щабове на Балканските страни (Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна Гора,) както и Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО-Бидгошч, Полша, и Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”. От българска страна в конференцията участваха офицери от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Командването на Сухопътните войски, Военна академия „Г. С. Раковски” и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление при кризи и реагиране при бедствия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
574 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
32 годишен донаборник

2019.09.05 | 06:04

6

Аз искам да служа у в звода
на генерала - Шкембе Ваевода.
Да го налагам с тояга голяма
и да му викам:"Твоята мама!"

Радо шишарката

2019.09.04 | 19:31

5

Абе готини пичове откъдето и да ги поглезнеш

Ха-ха

2019.09.04 | 18:26

4

Майкоооо,тоя човечец прилича на Дядо ми.каква армия е виждал тоя,и кои ще плаши.?????,моя Дядо поне е участвал в бълканската воина.

до тоя отдолу

2019.09.04 | 18:09

3

Като им видиш министъра им бидона каква искаш да е армията ни ?

2019.09.04 | 18:04

2

Това ли е Българската армия като гледам тоя пенсионер на снимката ?

с тоя

2019.09.04 | 18:04

1

с тоя пенсионер нещо думата компютри не се връзва. оная дигитализиращата трябва да дойде да води учението. нещо се покри напоследък. сигурно ни е дигитализирала вече. взела е комисионната от супер компютъра и си бара мидата някъде на някои острови.

Добави коментар

Водещи новини