9 от 10 пожара запалени от човешка ръка

  • 04 септември 2019 07:36

  • 179
  • 0
9 от 10 пожара запалени от човешка ръка
© Pixabay

Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от началото на тази година, са причинени от човешка дейност. Това обясни главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, пише "Монитор".

От началото на тази година има над 39 600 сигнала за пожари, което е с 11 400 повече от сигналите за същия период на миналата година. Като причина за значително повишилия се брой пожари Стефанов изтъкна високите температури и засушаването на растителността, както и безотговорността на хората от сектора на селското стопанство, които не спазват нужните мерки за сигурност. Причинителите на пожари палят огън на открито и при наличие на вятър посоката и фронтът на пламъците се измества, което причинява пожари, които често са неконтролируеми.

Само за последната седмица има получени 2000 сигнала

Това се дължи на изместването на пожароопасния сезон. Ако преди години опасно горещите месеци са били юли и август, то тази година предпоставки за опасно време има и за по-голямата част от месец септември. В резултат от хладното време и валежите през пролетта и ранното лято, има интензивна растителност, която се изсушава през горещите месеци и създава предпоставки за възникване и разпространение на пожари. Именно произшествията, възникнали сред природата на труднодостъпни места, са сред най-трудните за овладяване. Такъв фронт изисква и охлаждане, за да могат огнеборците да достигнат до огъня. Работата на терен е тежка, тъй като наличието на вятър и промяната на разпространение на пламъците усложняват обстановката.

„Това са едни трудни моменти, предизвикателство за хората, за да докажат, че са загрижени за природата и за хората“, коментира главен инспектор Стефан Стефанов.

През тази година има и значително увеличение на броя на пожарите с площ по-голяма от 1 дка, възникнали в сметища. Като причина за това се изтъкват отново тежките метеорологични условия - горещите температури и засушаването. При разграждането на отпадъци се отделя горивен газ, който става причина за възникването на големи пожари в дълбочина. Сред факторите е и човешката дейност - през летните дни е достатъчна дори една захвърлена цигара, за да причини произшествие.

Трудно е да се установят виновните за възникването на пожарите, тъй като до момента на пристигането на екипите извършителите вече са напуснали мястото. Като мерки за превенция на подобни произшествия Стефанов посочва запознаване с метеорологичните условия преди паленето на огън и осигуряването на предварителен план за действие и оборудване за погасяването на евентуален пожар. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ организират обучения за доброволци и програми в училищата, които да запознаят подрастващите с правилния начин за действие при бедствие.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини