Овладян е пожарът в иглолистната гора над язовир "Ястребино" край село Любичево

  • 02 септември 2019 11:44

  • 153
  • 0
Овладян е пожарът в иглолистната гора над язовир "Ястребино" край село Любичево
© Булфото (архив)

Пожарът в иглолистната гора край село Любичево е овладян. От петък до сега са изгорели 100 декара от иглолистната култура край населеното място и 300 декара сухи треви и храсти, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/. Над сто души - целият екип на Държавното горско стопанство в Омуртаг, пожарникари, доброволното формирование към община Антоново и доброволци от съседните села гасят новите огнища, които се разгарят заради силния вятър и високите температури. Днес в понасянето на пламъците се включват и екипи на пожарната от Шумен, Търговище и Попово.

"Хората ми са много уморени, но продължаваме да работим, защото според прогнозата горещините ще продължат и през следващите дни. С колегите от горското и доброволците копаем траншеи, за да премахнем торфа и мъртвата горска постелка и да ограничим разпространението на огъня, ако пламне отново", казва директорът на Държавното горско стопанство в Омуртаг Красимир Николов. Според него добрата новина е, че пораженията върху дърветата са минимални, защото пожарът е низов и гората ще се възстанови бързо.

Пожарът край Любичево е предизвикан от рибари, запалили огън в гората. Свидетели на случилото се веднага уведомяват горските и полицията. Извършителите са установени. Образувано е досъдебно производство.

От ръководството на СИДП призовават гражданите да не палят огън на нерегламентирани места и в близост до горските територии, а при пожар веднага да подадат сигнал на спешен телефон 112.

Последвайте канала на

БТА
153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини