15 сигнала за щети от мечки са проверили експерти от РИОСВ-Смолян през август

  • 30 август 2019 19:44

  • 650
  • 1
15 сигнала за щети от мечки са проверили експерти от РИОСВ-Смолян през август
© Pixabay

През август експерти от Групата за бързо реагиране при Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян са проверили 15 сигнала за щети от кафява мечка. Това съобщиха от РИОСВ – Смолян.

При направените проверки са установени щети върху 19 селскостопански животни (говеда, кози и овче), овощна градина и пчелин.

Осем от щетите са регистрирани в района на Държавно горско стопанство – Славейно, в землищата на селата Дебеляново, Гълъбово, Сливка и Глогино, община Баните и местност „Хайдушки поляни“, землище на село Кутела, община Смолян.

Най-голямата от тях е от 29 август, когато при проверката е установено, че 13 от общо 43 пчелни кошера, собственост на жител на село Гълъбово са напълно унищожени. За останалите 30 кошера са били взети превантивни мерки, като същите са били оградени с електрическа ограда.

Освен в община Баните, през месеца са регистрирани щети в землищата на селата Белица, община Лъки, Буйново, общ. Борино, Триград, община Девин, село Дишлийци, общ. Мадан и село Полковник Серафимово, община Смолян.
При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците.

РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради и недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
650 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.30 | 20:31

1

а овчарските кучета трябва ли да са на повод и с намордник? Щото тежат повече от пет килограма...

Добави коментар

Водещи новини