Индия ли догонваме за сметищата?

  • 29 август 2019 12:55

  • 1976
  • 0
Индия ли догонваме за сметищата?
© новини.бг., булфото/архив/

В разгара на летните сканадали с пламнали незаконни сметища на територията на цялата страна, за които медиите нонстоп съобщават, реших да припомня състоянието на едно от най-отвратителните бунища в републиката – това, което стига до жп линията София – Перник край ромския квартал "Факултета". Малка част от пълзящото бунище преди време бе ограничено с бетонни стени.

Още в началото бързам да уточня, че европейските граждани от въпросния квартал правят тези камари от битовите си отпадъци, които мятат директно по ската към жп релсите, вместо да си ги изхвърлят в кофите за смет. Няма какво да се шикалкави по този въпрос, само, за да се угоди на разни псевдо-загрижени фондацийки, които лапат пари на хранилка.

Държавната фирма Национална компания "Железопътна инфраструктура" над три петилетки вече се бори с това явление като почиства незаконното бунище във "Факултета". Трудът им е безсмислен, защото само дни след хигиенизирането, боклуците пак тръгват към релсите. НКЖИ отговаря за земята до релсите и затова тя се занимава с тази неблагодарна дейност.

Видях ужасяващата гледка от първо лице – тонове всякакви боклуци, а през тях пробягват големи плъхове. На „върха” на планината от смет пък има улица, по нея преминават хората, живеещи в къщи, чиито нужници са с „лице” към жп линията. По нея пък минава и един международен влак...

Всички композиции, които се движат по това трасе, намаляват скоростта си - от 90 на 25 км/ч, за да няма инциденти, коментират от държавното предприятие. Да, ама не, защото, когато скоростта е много забавена, жители от махалата за забавление хвърлят камъни или от отпадъците по преминаващите пасажери...

Писано е твърде много и за тези престъпни набези.

Да е ясно – в квартала има кофи за смет, които са застопорени с вериги, за да не се крадат. Те са близо 3000 на брой с различна вместимост, уточняват от Столичния инспекторат. Тези съдове обаче си стоят празни. Защото близо 70-те хиляди жители на квартала предпочитат да хвърлят боклука си на незоконното сметище. М.г. то беше почистено за пореден път, но сега вече пак боклуците преливат върху релсите.

Не всички жители на квартала  мърсят по този безобразен начин, но те са малцинство. Признават, че комшиите им използват прикритието на нощта и по тъмно вършат белите си – хвърлят си боклука на незаконната камара, а после и подпалват части от нея.

Спомням си, че неотдавна световни еколози апелираха в сп. „Атмосферик инвайърмънт”, че  горящите крайпътни сметища в Индия, са най-отровните места на планетата, тъй като нивото на вредни вещества в дима над тях е хиляда пъти над нормата и съдържа цяла палитра отрови. Е, ние с тази световна технологична сила само по сметищата ли ще се сравняваме?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1976 0

Свързани новини

Водещи новини