Кой има интерес в Гълъбово да дишат като в ауспух?

  • 28 август 2019 11:35

  • 3304
  • 0
Кой има интерес в Гълъбово да дишат като в ауспух?
© фейсбук

През изтеклите почивните дни социалните мрежи и bTV сигнализираха за поредно задушаващо обгазяване на град Гълъбово. Оказа се, според официалната информация, че в събота в ТЕЦ "Брикел" бил изгорял димен вентилатор и затова били преминали на работа с мазут. Това е обяснението от самата фабрика, добила печална известност на един от първите замърсители на въздуха в България. От там обаче нищо не казват за споразумението да се изгарят отпадъци от Италия на територията на предприятието.

Както обикновено в такива случаи от местните подразделения на МОСВ рапортуваха, че "...в съботния ден не са отчетени превишения по нито един от наблюдаваните показатели на атмосферния въздух. Единствено е отчетено завишение по показател серен диоксид около 17:00 ч. в рамките на 218 микрограма при норма 350 микрограма". Това заяви Петя Папазова, директор на РИОСВ - Стара Загора. Дали е така обаче,кой да ти каже, както се пееше в една стара поп песен.

Потърсих за мнение дългогодишният предишен директор на предприятието инж. Кънчо Филипов, който беше за кратко и председател на партията "Лидер", отишла вече небитието, както и бивш депутат в състава на 43-ото НС.

 

"Последните години не съм във фабриката и не съм наясно какви точно са инсталациите, които са направени за изгарянето на отпадъците. Но съм категоричен, че черният дим, който видях от репортажите и в социалната мрежа е от изгаряне на отпадъци, не може да се получи от друго, тй като в предприятеието има сероочистка. Може би тя е повредена и при изгарянето на отпадъците се получава такъв черен дим. Доколко е безопасен за хората и въздуха, не мога да кажа, защото не зная какво горят. На мен са ми предлагали много пъти, докато работех там, да ми докарват такива отпадъци, които са пластмаси, които специални машини превръщат в дреб. Тогава обаче РИОСВ на нас не ни разреши да ги горим.

Сега сигурно са направили някаква допълнителна инсталация, за да могат да ги преработват и изгарят. Комините там бълвати серен диоксид, обаче той не е такъв черен на цвят. Впрочем напоследък и топлофикациите в Сливен, Бобов дол също започнаха да горят отпадъци и замъгляват атмосферата". Това коментира по темата от първа ръка бившият директор на "Брикел". Настоящият и кметът на града не обичат да обясняват и да си вдигат телефоните на журналисти - местни и чужди. Това потвърдиха и колеги, които от години са кореспонденти от региона за централни издания.

 

Преди около два месеца общинският съвет в Гълъбово взема решение и гласува кметът да сключи споразумение за изгарянето на отпадъци на територията на "Брикел" като се направят и съответни допълни подобрения за целта. Срокът е до края на годината и позволението се разписва от РИОСВ.

За да бъдем справедливи обаче, трябва да отбележим и, че обгазявания в града стават и от комина на малката централа на "Брикел", твърдят местни познавачи. Та те си разказват помежду си следния "черен" виц: "Един жител на Гълъбово отишъл на разходка на Витоша и там от чистия въздух ми прилошало. Приятели, за да го съживят, веднага го сложили под ауспуха на една кола". Това го разказват, за да илюстрират своето свикване с обстановката. Тъжната истина е, че в предприятието работят 2-3 000 души, които издържат семействата си с работа в него и нямат друг полезен ход, освен да се шегуват с черни вицове за мърсотиите, които дишат, и към които смятат, че са станали резистентни.

Припомням, че в началото на юли прашна буря покри Гълъбово. Тогава като причина бе посочено „Черното езеро” на ТЕЦ „Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената на централата глоба след инцидента беше 15 хил. лв.
„Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо”, коментираха пред медии тогава от „Грийнпийс” – България. Те са категорични, че през 2018 г. ТЕЦ „Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово.

Местните хора примиренчески приемат и казват, че обгазявания и замърсявания тук винаги ще има, защото сероочистващатаинсталация не може в пълен обем да обхваща всички вредни емисии. Пушекът, казват те, бил за плашене на софиянци. А тукашните се шегуват: "А, чичо Хрушчов пак е палнал цигара", защото коминът се наричал "Хрушчов" и бил нисък и дебело като някогашния съветски ръководител.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3304 0

Свързани новини

Водещи новини