Боил Банов посети двореца на император Константин Велики - “Скретиска“ край Костинброд

  • 27 август 2019 21:52

  • 863
  • 2
Боил Банов посети двореца на император Константин Велики - “Скретиска“ край Костинброд
© Министерство на културата

Министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за посети изключително важния за община Костинброд археологически обект – дворецът на император Константин Велики - “Скретиска“. Това съобщиха от Министерство на културата.

Той разгледа останките по покана на ръководството на община Костинброд, придружаван от кмета Трайко Младенов, заместник-кмета по култура в общината Александър Ненов и Борислав Борисов, кмет на село Петърч. Археологическите останки на територията на община Костинброд са открити през 1973 година.

Комплексът на резиденцията е най-значителният сред известните сродни по предназначение комплекси на днешната българска територия. Нещо повече – той е един от най-големите резиденциални комплекси, известни в Римската империя. Дължината му възлиза на около 140 м, максималната му ширина е не по-малка от 110 м, общата му площ надхвърля 20 дка.

В момента усилията на община Костинброд са насочени към получаване правото на управление на имотите, върху които се намира дворецът на император Константин Велики - “Скретиска”.

Според кмета Трайко Младенов, общината има визия за опазването и популяризирането на обекта като значим паметник на европейското и световно културно и историческо наследство.

Министър Банов от своя страна увери, че ще вземе необходимите мерки от неговата компетентност имотите, в които е разположен археологическият комплекс, да бъдат предадени за управление на община Костинброд.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
863 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.08.28 | 07:09

2

И кво стана като го посети...?!Сигурно каза...- ,,Алоооо...,Банов съм..,ставай императоре,че имам тук една далаверка да правя..."...!

2019.08.27 | 23:24

1

То името му едно такова, болярско... Боил! Ба мама му...

Добави коментар

Водещи новини