В Симитли откриват Музей на кукерите

  • 27 август 2019 17:05

  • 287
  • 0
В Симитли откриват Музей на кукерите
© Булфото

В Симитли откриват Музей на кукерите, съобщиха от пресцентъра на общината. Това ще стане на 29 август, когато градът ще отбележи своята 50-годишнина. Кукерите са емблема на града, като традицията се пази жива от жителите на Симитли и околните села. Всяко семейство участва по някакъв начин в традиционните кукерски игри, в почти всяка къща има кукери и бабугери, посочват от пресцентъра.

Музея "Симитлия - Древна земя на кукерите" ще показва селекция от най-хубавите кукерски маски и костюми. Те ще бъдат подбрани и предоставени от всяка от кукерските групи, като идеята е експонатите да бъдат на едно място целогодишно, за да може всеки гост на Симитли да се докосне до древната традиция. Притежателите на експонатите ще могат да ги взимат само за Сурва и за кукерските фестивали през януари.

Музеят ще отвори врати официално в четвъртък, веднага след празничната сесия на общинския съвет, която е от 18 часа. За юбилея на Симитли ще бъде открита и изложбата "50 години град Симитли" с творби на утвърдени и на млади художници. Те бяха рисувани на пленер през юни специално за празника на града.

Последвайте канала на

Novini.bg
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини