Българино, с белината чисти, не я пий, не лекува рак!

  • 23 август 2019 12:21

  • 3278
  • 0
Българино, с белината чисти, не я пий, не лекува рак!
© новини.бг/архив/, бтв и pixabay

Преди ден гръмна информацията, че измамник от Бургас продава разредена белина като лекарство против рак. Преди 4 години пък стана известно, че англичанка предлага чрез мнима клиника в България лек, който може да причини смърт. Аманда Мери Джуъл бе активистка на базираната в Мексико „Църква на Битието II”, която рекламирала по цял свят своя „чудодеен минерален разтвор” (MMS). Според експерти течността, която се продаваше и за клизма, съдържа същите химикали като индустриалната белина, изтъква тогава „Сънди експрес”, цитиран от "Телеграф". Защо в България има толкова лапнишарани, които купуват ментета и вярват на измами? Въпроси към председателя на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов. Ето коментарът му:

Този случай с белината не е нито първият, нито последният, предполагам, за съжаление. Подобни практики илюстрират лошата информираност на хората, както и желанието, което имат за решаване на житейски проблеми. Те са съществували и винаги ще ги има, но големият въпрос е - колко бързо обществото може да се справи и да ги преодолее.

Иначе тези схеми не ги измисляме ние, както стана ясно и в случая с белината, инитиативата е тръгнала от САЩ. Разни мошеници бъркат разни смеси, слагат им неразбираеми наименования и им приписват чудодейни качества.

Защо обаче толкова много българи се връзват на тези номера? Учудващо е, че в този дигитален век все още има потребители, които се доверяват на непроверени, неизпитани средства, за които не се знае дори дали са безопасни.

В България все още живее социалистическата вяра, че държавата трябва и може да решава всичко. Преди 30 години нито една стока не можеше да стигне до магазина, ако не е одобрена от държавните служби. Само че това отдавна не е така, пазарът е изключително свободен и на него могат да се предлагат всякакви неща. Потребителите обаче трябва да си самоизградят здравословна доза скептицизъм и да  не вярват така лековато, че с белина може да се излекува рак, примерно.

Ще си позволя да припомня, че наскоро имаше бум в продажбите на едни устройства, които уж като ги включиш в контакта и щели да намалят с до 50 на сто разходите на домакинството за ток. Също, че тези „вълшебни” уреди, ако се турят в запалката на колата, щели да спестят с 50 на сто горивото и т.н. и т.н. От самото анонсиране на това в нета става ясно, че офертата е напълно невероятна. Както гласи една английска поговорка /в превод/: Това е прекалено хубаво, за да е истина. Един мой приятел уместно се пошегува, че, ако има две запалки в колата си, то ще се вози напълно безплатно.

Невярата в институциите е глобален проблем, навсякъде по света, не само у нас. Поради това хората масово започнаха да се доверяват на всякакви измамници, шамани и ментета. Изследвания в последните години показват също изключително голямо засилване на плацебо ефекта. / Плацебо (от лат.: placebo – ′трябва да угаждам′) е всяка симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, каквото всъщност няма. Понякога пациенти, получаващи плацебо лечение (инертно вещество, напр. захарно хапче), за което обаче вярват, че е ефективна интервенция, могат да получат въображаемо или действително подобрение на медицинското си състояние – ефект, наричан плацебо ефект. От научна гледна точка хомеопатията е пример за плацебо ефект/.

За мое съжаление при нас сигнали за измами идват много рядко. Тези, които ги разпознават, обикновено махат с ръка и ги подминават. А онези, които не ги разпознават, ги консумират. У нас за шашмите се научава посредством по-активни граждани, които съобщават публично за тях. Лошото е, че подобни лъжи трудно се спират, те се разпространяват и размножават скоростно навсякъде, особено в интернет.

При подобни шмекерии трябва да се разделя търговската от криминалната част. Има мними търговци, които осъществяват 100-процентна измама. Класическият пример е, когато събират поръчки, вземат парите, но никога нищо не доставят на заявителите. Съществуват и други, които си имат регистрации и продават – примерно, хапчета за отслабване, които ти „гарантират”, че можеш да си лежиш и ядеш, но с тях ще сваляш много кила! Трябва да се внимава с подобни „чудодейности”, които водят до тежки хормонални разстройства и други сериозни заболявания.

Смятам, че един от факторите с огромно значение, е размерът на глобите. У нас глобата за нелоялна търговска практика е от 2000 лв. до 30 000 лв., но в някои други държави тези санкции достигат до милиони евро. Затова мисля, че наказанието за заблуди трябва да е процент от търговската печалба на дадена фирма или лице. По този начин се надявам, че санкциите ще имат възпиращ ефект, а сега се страхувам, че нямат. Фактите сочат, че бизнесът печели много повече, отколкото плаща за глоби, поради нелоялност. Но най-вече всички трябва да сме много внимателни и да не разчитаме, че е възможно до всеки измамник да има по един инспектор или полицай. Това е наивно.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3278 0

Свързани новини

Водещи новини