Известна блогърка с остри критики към Фандъкова и екипа ѝ

  • 22 август 2019 13:34

  • 1307
  • 9
Известна блогърка с остри критики към Фандъкова и екипа ѝ
© Фейсбук

Блогърката Красимира Хаджииванова, позната от сайта "Майко мила" сравни със земята опитите за архитектурни подобрения в София от последните години, давайки примери с Царево.

Хаджииванова е била в морския град за няколко часа и прави в личния си профил паралел между постигнатото там и свършеното в столицата. Макар да не споменава Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска никъде, Красимира от "Майко мила" съсипва кметицата и екипа ѝ .

Публикуваме мнението ѝ без редакторска намеса:

Приятели, бях в Царево за няколко часа. Това не е някаква новина и не бих го съобщавала публично, ако не беше извънредно приятното впечатление, което ми направи този град, а аз понякога обичам да хваля нещата, които ми правят добро впечатление (сега да не ме засипете с хора и неща, опитващи се да правят добро впечатление!) Та, за Царево. Идвала съм тук преди години, предимно във Василико, и от самия град не си спомням нищо особено. Днес установих, че Царево - или поне центърът му - изглежда в ПЪТИ по-добре от центъра на София след промените. Като начало, има пешеходна алея, изградена от настилки от различни видове, материали и форми, като, забележете, това не е затруднило ни най-малко хората, полагали настилката, и вследствие на това тя не прилича на кълцана наденица или на селски мегдан, скалъпен надве-натри с криви парчета врачански камък, които случайно сме открили в някой обор.

Вместо това отчетливо се забелязват прави (!) линии, установява се едно твърде задоволително съответствие на нивата между различните настилки и един обща, приятна за окото, композиция. Нищо не дразни погледа, нищо не спъва туристическия крак, така че гражданинът да падне и да си тресне черепа в бетонова перка, в бетонов паралелепипед или в някаква друга геометрична приумица от бетон. Перките даже тотално отсъстват от пейзажа, а човек би казал, че доста ще подхождат на един морски град. Освен това има фонтан, който работи (!!) точно по оня начин, по който се очаква да правят фонтаните, а именно - пръска вода нагоре-надолу и отново създава едно много приятно впечатление, да не кажа възхита, нали, особено у тия от нас, които са съграждани на сухото биде насред Витошка, което ще пребъде и след нас. Но и това не е всичко. Около фонтана, пък и не само около него, има какво? ПЕЙКИ!! Но това не са онези бетонни гробници (като пред ЦУМ например), върху които човек да поседне с торба картофи, па да умре от студ и злокобие, а са... не знам как да ви ги опиша, та да се сетите. Абе, пейки! Дървени приспособления, на които да седнете, да се облегнете дори, и да изядете два сладоледа в радостно съзерцание на морето и да си кажете - "Боже, ебаси кефа, ебаси!!" Но и това не е всичко! В една от градинките из центъра на Царево има голям квадрат, решен като шахматна дъска с фигури. Да, знам, че сега ще кажете - "ууу, ШАХМАТНА ДЪСКА, такива сме ги виждАли у Франкфурт още през осемдесе и осма", и аз признавам, че не е някаква страшна иновация, не е някакво космическо изобретение, кацнало в Царево директно от щабквартирата на НАСА, но въпреки - или поради - цялата си тая дизайнерска скромност и обикновеност, то привлича купища деца и отново, забележете, създава едно приятно впечатление, което, ако сте следили внимателно текста, е най-малко третото приятно впечатление за последните 6 минути разходка в Царево.

Да, няма свръхмодерни ПЕРГОЛИ, висящи директно от небето върху площад Славейков, върху които по план трябва да бъдат изградени стъклени отвесни библиотеки за продажба на книги и иглолистна гора, която да пази сянка на хората, дошли да купят на детето си учебник по литература за 10 клас или наръчник по счетоводство. Няма такива перголи и може би никога няма да има. Но има една проста шахматна дъска и, Бога ми, не разбирам защо няма такава на същия тоя площад Славейков или в градинката на Св. Седмочисленици или където и да е другаде из клетия софийски център. Наистина не разбирам защо в тоя наш град няма нищо от нещата, които има в други нормални градове по света, включително и Царево.

Няма нужда да ходим до Сингапур или Мелбърн, за да черпим идеи. Може просто да командироваме някой проектант до Царево - един хубав, приветлив, организиран приятно град, в който да ти се прииска да се разхождаш, да стигнеш до морето, да се облегнеш на парапета, да си гледаш скалите и да се върнеш обратно. Няма натрошени павенца, няма плочици, нарязани с нещо като макетно ножче на криви триъгълници, за да запълнят някоя фуга. Шахтите са равни с настилката (за мен лично това е събитие, еднакво по значимост с изграждането на 5G мрежа). Пейките са дървени, имат облегалки и са удобни. Колко е сложно да избереш ТАКАВА пейка? Защо трябва да е излята от бетон и да не можеш да седнеш на нея от октомври до май?? Не знам какво трябва да се случи, та София да се отърси от селската си гиздавост и да заприлича на столица. Иска ми се да доживея да я видя красива, уредена, с равно положени настилки, с елементарна мисъл за естетика и удобство.

В края на краищата, не може в Царево да може, а в София да не може. Или па ако толкова не може... еми да викнем някой от Царево да ни оправи улиците, егати. Аз проблеми с хората отвън нямам - само да не са роби на някаква злочеста провинциална реваншистка чест. София не го заслужава повече.

Последвайте канала на

Novini.bg
1307 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Глас народен

2019.08.22 | 17:07

9

Бравло ,младо момиче!!!
Но май не си разбрала,че за да имаш усет към красивото и естетичното,е необходим вътрешен финес и изящност!!!
Смяташ ли,че тази женица-Фандъкова,с вид на селска перачка,може повече???
Надявам се ,като млад ,интелигентен човек,да сте проумели,че и да иска ,не може да се надскочи,не може да сътвори нищо повече от мъничката й,ограничена,плебска рамка!
За жалост,Софиянци са потърпевшите,всички ние,които плащаме данъци и пълним гушите на тези бездарни безродници!!!
Срам!До кога ще ги търпим???
До когаааа?

2019.08.22 | 16:39

8

А може би е дошъл момента да се покани кмета на Царево за кмет на София. Истината е в качествата на хората и в доказателствата за това.

Избирател

2019.08.22 | 14:11

1

Мдаа червената ограничена блогърка сравнява банани със сливи или 1,2 милионен град с площ 492 км² с мегдана на някакво село!
Мдаа червена лайнена пропаганда! Ами що тая дрисла не сравни каруците на Церово с метрото в София! Тогава балансът на Фандъкова е просто космически!

Избирател до к

2019.08.22 | 16:16

7

Градски, аз не мога да си спомня било то като ученик през 80 те години, било като студент в края на 80те някой в София да е ходил на бригада в метрото на Тато! Дълбоко се съмявам, че си от София, нагъл боклуко!
Сигурно и ти си от Жиленци като Мая Костинбродска, старата бесепарска к.урва!

до червения малоумник под мене

2019.08.22 | 15:54

6

Кое метро ли, ами това дето влиза в г.ъза на майкат и старата бесепарска миризлива к.урва, тъпанар еманципиоран от гората!

к

2019.08.22 | 14:42

4

Кое метро е на Фандъкова бе селски? Още през 80-те ходехме на летни бригади да работим като роби в Татовото тогава метро, вместо да имаме ваканция. Аре стига. 35 години все Фандъкова го копае това метро. Защо не си отвори устата да каже на какво основание пренебрегнаха и съдебно решение билетите да са по лев? Нали тя е принципал на общинската фирма Градски транспорт? Баланса на всички политици е за раирани дрехи.

Кико

2019.08.22 | 15:11

5

Жалка"блогърка" когато не ставаш вече за бардак правиш всичко за пари! Дано са ти платили в €.

Не ви е крива Фандъкова

2019.08.22 | 14:17

2

В провинцията хората са по-земни, по-откровени, не толкова горделиви като шопите в софийско. За морето.. ами като се надишате на свежи витошки смог, идете някъде по-далеч... Може и почерноморието, или на село отгдето сте произлезли. Приземяване му е майката.

k

2019.08.22 | 14:37

3

Дори и да е вярно - по-земни са до околовръстното. След това ставате земноводни. Хвърлят боклука с пликче през прозореца, паркират в тревните площи и се оплакват от простотията наоколо. Никой не ви кани в София. Като не ви харесва - стойте си на майка си в градината под асмата и се наслаждавайте. София стана град селски тип от както кметове и архитекти от села и паланки ни оправят положението. Благодарим много, вървете на ... от където сте дошли!

Добави коментар

Водещи новини