Нова мода по морето - райски газ хит сред туристите

  • 22 август 2019 10:09

  • 1404
  • 1
Нова мода по морето - райски газ хит сред туристите
© Кадър бТВ

Нова мода по морето – в курортите вечер се предлагат балони с райски газ, които са хит сред туристите. Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните.

Балоните с газ се търгуват между 5 и 10 лева. Полицаите ги конфискуват не заради търговията с опиат, а заради нерегламентирана търговия въз основа наредба на общината.

„Актът се изпраща на кмета на община Несебър за издаване на наказателно постановление, тъй като той е административно наказващият орган. До настоящия момент имаме 47 акта за нарушения на лица, които извършват нерегламентирана търговска дейност, т. нар. райски газ”, гл. инспектор Павел Колев, началник сектор Охранителна полиция РУ-Несебър.

Устройството се продава свободно струва между 100 и 200 лв., нарича се сифон за сметана, а патроните са капсули са по лев. Този газ обаче се ползва в медицината за упойка.

„Опасен е и всички лекарствени средства съдържащи двуазотен оксид не се произвеждат в България, а са внос и те са на различни режими от Изпълнителната агенция по лекарствата ИАЛ. Опасен е както за черния дроб, така и за бъбреците, така и за централната нервна система. Предизвиква координационни смущения, халюцинации, увреждания на централната нервна система”, д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Този газ предизвиква еуфория и затова го наричат райски или весел. Опасен е в комбинация с консумацията на алкохол.

„Първият купон с надишване с райски газ се провежда в края на XVIII век – веднага, след като е открит. Още тогава е било ясно, че той предизвиква еуфория, смях изостряне на възприятията и намаляване на чувството за болка”, коментира в студиото на „Тази сутрин” Юлиан Караджов, биохимик и специалист по наркотични вещества.

Той уточни, че райският газ води до неврологични усложнения, тъй като унищожава в нашия организъм витамин B12.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
вече и там

2019.08.22 | 10:22

1

Каква новина само :)
Това с балоните го има по всички софийски чалготеки от години.
Всеки може сам да се убеди на живо !!!
Искат им по 5 лева и от мой познат ,който е наясно знам ,че на вечер отиват към 500 балона.
Разбира се органите на реда знаят за това,но нали знаете за корупцията там :)

Добави коментар

Водещи новини