Когато парното вместо удобство, стане робство

  • 20 август 2019 13:50

  • 2837
  • 0
Когато парното вместо удобство, стане робство
© булфото/архив/

Кой има полза от това да поддържа в порочен статус една иначе чудесна услуга, каквато е отопляването с парно, в тегоба и в чисто робство за повечето потребители, които и да искат не могат да се отърват от монополиста – нито чрез съд, нито чрез омбудсман и др.? Защото дори да се откачиш от топлоснабдяването на апартамента си, завинаги ти оставят „лукса”, наречен „сградно отопление”.

Според статистиката на "Топлофикация София" половината от абонатите на дружеството имат да получават пари, а другата половина да плащат след извършването на годишното преизчисляване. Тази мъглява информация разпространиха от дружеството - монополист в София след като любезно пратиха уж „изравнителните” сметки на своите потребители. Уж, защото какво им е изравнителното на сегашните фактури, щом ще чакаме още и още нови преизчисления.

Иначе от самото дружество заявиха в аванс, че чакат близо 10 милиона лева приходи от изравнителните сметки за парно и топла вода в столицата за изтеклия годишен период. Да припомним също, че фирмата има борчове към „Булгаргаз” за около 35 милиона лева. Щели били да ги покриват и с пари от изчислените-недоизчислени изравнителни сметки!

Какво излиза от въртоленето на някакви фирмени службари, които не могат или пък не искат вече десетилетия наред да сложат ред в тази „топла” кочина? Става ясно, че топлинните счетоводители не били могли да отчетат кой потребител какво количество енергия е похарчил през зимния, активен за дружеството период. Демек, ако комшията не си е отчел съвестно топлината, аз, ти и всеки друг съвестен потребител ще трябва да му платиме масрафа и да пием по една студена вода.

Да, ама нали точно топлофикация си избра този порочен модел на счетоводство и си нае частни фирми, на които пак ние, драгите потребители, им плащаме за гяволиите.  А те в замяна, не се напъват да си решат проблемите и да намерят начин да направят коректни отчети на всеки ползващ парно.

Защо да го правят като има будали, които и да се греят и да студуват, все ще плащат. А какво да кажем за цинизма, че ни начисляват и лихви върху тези, признати от тях самите като несъщински и неокончателни сметки!

Върховна наглост е общинската фирма „Топлофикация – София” да изисква от гражданите сами да си създават ред и правила при плащането на парното. А пък те само да получават заплати за несвършена работа. Къде го има това безобразие?

Единственият довод монополното дружество да не бъде реформирано, преструктурирано, продадено и т.н., както неведнъж бе обсъждано през годините е, че все някой има файда от това да бъде поддържано в състояние на каца без дъно. И това със сигурност не са драгите граждани, а са партиите, които единствени имат полза от черните каси в подобни структури.

Неведнъж столичани, а и българи в някои други градове, протестираха срещу порочните модели на топлофикациите по места. Впрочем, известна е истината, че за парното в няколкото градове, плащат солидарно всички останали българи в цялата държава.

„Топлофикация – София” от 2010 година към днешна дата е само общинска собственост и е под егидата на Столичния общински съвет. Там близо два милиона софиянци всяка година пращат чрез партии свои 64-ма градски избранници – общински съветници. Те носят пряка отговорност за хаоса и безумието и в тази фирма и гражданите трябва да ги държат будни и тревожни за своите проблеми.

Хубаво е да се припомнят такива факти близо два месеца преди местните избори.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2837 0

Свързани новини

Водещи новини