Да горите в Ада, ако и тази трагедия обърнете на предизборен цирк!

  • 19 август 2019 16:40

  • 6297
  • 0
Да горите в Ада, ако и тази трагедия обърнете на предизборен цирк!
©

За не знам вече кой път започвам този текст. Изтривам и започвам отначало. Не трябва да съществуват такива текстове, но въпреки това – ето ни тук…

Преглътнах си цялата жлъч и безсилие и започнах наново.

Още едно дете си отиде. 7-годишната Кристин Георгиева вече я няма. Отиде си. Сега, за ужас на близките ѝ обаче, около нея кръжат политическите лешояди и с кървави усмивки се радват, че съдбата им предостави такава предизборна платформа. В Ада има специално място за вас, да знаете. Току що си го резервирахте. Оправят ви леглото вече. 

Наистина ли нямате чувство за мярка, дори когато става дума за жестоката смърт на дете? Въпросът е реторичен, не се пънете с отговор – първо трябва да си извадите главите от зад*иците. 

Тълпата иска кръв, тълпата иска мъст! И ти, г-н политика, се яви, за да я доставиш, така ли? За да те харесат? А ти… а ти, като се гледаш в огледалото, харесваш ли се?

Пак се заговори за смъртно наказание… за средновековни саморазправи, око за око. Защото знаеш, че тълпата е озлобена от собственото си нещастие и е готова да гледа как разкъсват някого в името на „справедливостта“. 

Ти – гладния, да знаеш… по три смъртни присъди на ден да изпълняват, на площада – пак ще си гладен и беден. Ти – прецакания – на парчета да ги режат престъпниците пред очите ти, ти пак ще си прецакан. 

21-годишният Мартин Трифонов е психопат. Той не е точно човешко същество. Трябва да бъде затворен и да изхвърлят ключа от килията му. Той няма контрол над действията си и утре може да повтори и потрети това, което е направил. 

А сега – към господин политика: ти къде беше, когато експертите говореха с години, че трябва да има превенция и наблюдение на елементи, като Мартин Трифонов? Или „превенция“ не ти звучи достатъчно дръзко и мощно. Не е като „смърт!“, като „убийте го!“

Каква е разликата ли? Трифонов щеше да е в затвора, а Кристин Георгиева щеше да жива. Сега и да викаш: „смърт!“, „убийте го!“, „разчленете го!“ – все тая. Момиченцето го няма. 

Какво каза майката на убитата Кристин? 

Каза: „Човекът, извършил убийството, не трябва да умира. Той трябва да се мъчи до живот“.

А сега де… 

Самата майка на убитото дете не иска смъртно наказание, защото смята, че доживотният затвор е по-подходящо наказание. 

Ама това не ти се вписва в концепцията за предизборна агитация, а? Няма кръв и зрелища? Тълпата ще е някак си неудовлетворена. Ами сега? Абе я по-добре си се придържай към желанието на тълпата, тя майката кво разбира, така или иначе! А и… тя има само един глас, я гласува, я – не! 

Мартин Трифонов е проявявал признаци на психопатското си поведение. Вече е извършвал блудствени действия. „[…]при него е имало симптоми за подобни престъпления“, заяви криминалистът Ботьо Ботев. 

Което извиква въпросите: къде са били всички – от учителите му, до кварталния? Или пак са играли старата българска игра „Не е моя работа“? 

Не трябва ли хора като Мартин да са под наблюдение? Не трябва ли постоянно да се притиска такъв човек? Да му се вменява, че е „под око“, кварталният да го привиква, да го навестява? Да не му се разрешава да стои без работа. Най-малкото – да стои по-дълго време в затвора за онова, което е извършил! 

Нееее, така не е интересно. Друго си е „след дъжд качулка“ и да викаме: „Обесете го!“ 

Проф. Калин Гайдаров – криминолог, бивш директор на Института по психология към МВР, ни каза, че полицията трябва да изпълнява и превантивните си и профилактични функции, а и общинските служби също не са реагирали на това, че един млад човек има ред криминални прояви… 

И докато ДАНС се опитва да си улесни работата по това да подслушва и шпионира деца, ние с ужас трябва да се питаме как така, по дяволите, един осъждан за блудство престъпник, е безконтролно блуждаещ сред нас! 

***

И пак се появиха коментари по отношение на НАТО, ЕС и „западните ценности“, че видите ли, оттам дошло всичко и от ЕС са виновни за смъртта на момиченцето. 

Така… вие сте дебили! Това трябва да ви е ясно. И нищо на този свят не може да ви спаси и вие никога няма да сте доволни. Защото сте дебили. И не можете да функционирате в един нормален свят. След като мислите, че и това можете да го обърнете на политика и да заговорите за „колко било хубаво при соца“. Ако смятате, че живеете зле и сте зле, то аз лично смятам, че не сте достатъчно зле. 

С това ниво на олигофрения, увреждания и социално развитие и осъзнаване, с малко повече агресия у себе си и вие сте следващият Мартин Трифонов

В една от новините за убийството, някой си, подписал се „Иван“ е коментирал така: „Не купувайте от цигани.Не ги вземайте на работа.Не им продавайте къщи и не ги пускайте под наем.Смърт за циганската сган

Точно половин секунда мисъл е достатъчна, за да се сети човек, че така ще се постигне само това: никаква интеграция, повече маргинализация, повече изолация, повече глад сред малцинствата, повече озлобление, повече отчаяни действия, повече омраза, повече случаи на убийства и нападения. 

На практика: гасиш огъня с бензин.

И защо реши да споделиш това „мнение“? Защото си малко ядосан и искаш да си го излееш? Малко ти е прекипяло и сà, да те прощават другите, ама не ти е много до мислене; бой и убийства искаш, щото адреналинът ти бучи в ушите и искаш първично задоволяване на първични нужди/реакции. Знаеш ли кой е направил така? Мартин Трифонов. Другият път се подпиши като „Мартин Трифонов“, не като „Иван“ – пò ти отива. 

Вие всички, които крещите за смъртно наказание, сещате ли се как ще се отрази това в една държава, в която прокуратурата умишлено разгласява с писма до медиите следствен материал по дело за националната сигурност? За такова ниво говорим. Но знам, че вие кресльовците, нито разбрахте примера, нито знаете за какво става дума, нито ви интересува. Нищо, идете гласувайте за ония, дето ви омайват с приказки за смъртни наказания и кастрации.  

Смъртното наказание е доказано неефективно. Защото: по време на извършване на престъплението, извършителят, особено, когато е с психически отклонения или е психопат, НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОЦЕНЯВА СЛУЧВАЩОТО СЕ, той не мисли и за 5 минути напред, камо ли да се тревожи от наказанието, което го грози и така смъртното наказание да е превантивно. Не е! 

Ако ти е прекалено трудно да разбереш, ще ти го обясня така: не можеш да кажеш на мечката в гората, че ако напада хора, ще ѝ наложиш смъртно наказание и да чакаш тя да се респектира и да се спре. Няма! Ако и сега не ме разбра… ясно ми е за кой ще гласуваш, иди си излъскай свастиката и петолъчката.

Но при „скалъпване“ на доказателства, при обвинения на базата: „тоя ми е конкурент, а ти – магистратът – си мой човек, я го отстреляй“, смъртното наказание ще е само още един инструмент за саморазправа, но не и за справедливост и най-важното – превенция. 

***

Знаете ли, че такива престъпления се случват често? Не знаехте? Е, вече знаете. А питате ли се: защо на това се обръща толкова внимание? Ами… забравихте ли за Пламен Георгиев и опитът да бъде назначен за генерален консул във Валенсия? Забравихте. Забравихте ли за новия главен прокурор? Забравихте. Забравихте ли за скандала около хакерската атака срещу НАП и неадекватните действия на магистратите, разгласяване на следствена тайна, изтичане на доказателства, лов на вещици и оставащото съмнение, че са натопили някакви хора, за да не лъсне истината? Забравихте. Сега всички седите пред телевизорите и чакате да видите дали ще го разчекнат Мартин Трифонов или не. Дали „ще се въздаде справедливост“. А и все пак трябваше да се създаде и малко „хранителна среда“ за популистичните политици предизборно, да покрякат малко по любимите теми на тълпата – смърт, мъст и т.н.

Адвокат Мария Шаркова каза пред Националното радио: „[…]ако можем да спестим истерията, която неминуемо предизвикват такива дискусии, защото пък тогава трябва да си говорим има ли лекарство срещу популисткия нагон у нашите политици“. Май няма… 

Ами… аз предлагам „химическа кастрация“. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
6297 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини