Българската църква почита Успение на Свети Иван Рилски

  • 18 август 2019 06:47

  • 1569
  • 2
Българската църква почита Успение на Свети Иван Рилски
© Булфото (архив)

Българската православна църква почита днес църковния празник Успение - заспиване, на Свети Иван /Йоан/ Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ. Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 година в столицата Търново.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.

Последвайте канала на

БТА
1569 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван

2019.08.18 | 08:10

2

Не купувайте от цигани.Не ги вземайте на работа.Не им продавайте къщи и не ги пускайте под наем.Смърт за циганската сган.

Анатема

2019.08.18 | 07:29

1

на мангал Иван Костов, успял с американска помощ да ликвидира българската държава.

Добави коментар

Водещи новини