Във варненския делфинариум е починало и бебе морски лъв

  • 16 август 2019 08:36

  • 1275
  • 2
Във варненския делфинариум е починало и бебе морски лъв
© Кадър: БТВ

На пръв поглед изглежда нормално предложението за промяна в Закона за защита на животните, с което да се разреши използването на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони. Начинът, по който го прави това, обаче е лобистки. Бие на очи начинът, по който се вкарва този текст, без обществено обсъждане. Това заяви Явор Гечев от фондация “Четири лапи”в ефира на БТВ.

Във варненския делфинариум има два морски лъва, които са закупени и се използват да се правят снимки с посетители. Те не са използвани за представления. По думите на Гечев, обаче се цели се се легализират представленията с тези два морски лъва. В други държави това е недопустимо.

Директорът на делфинариума коментира, че първоначално е било предвидено да има представления и с тюлени. „Единият бе закупен от разпаднал се цирк, а другият бе взет, за да си правят компания. Делфинариумът е обежище на морски бозайници. Ние трябваше да запълним експозицията си. Няма забрана подобни бозайници да участват в представленията ни.

Гечев напомни, че в България е забранено в представления да участват диви животни, изключение правят само делфините.

Тюленчетата се отглеждат отделно. Те имат собствен басейн и островче. Водите на делфините и тюлените не се смесва. Делфините имат два басейна - за почивка и за отглеждане на малки, категоричен е директорът на Делфинариумът във Варна.

По думите на Явор Гечев в Холандия от 2014 година са забранени представления с диви животни, т.е. чиито видове спадат към дивата природа, а не просто да са ловени в дивата природа. Там са стигнали до извода, че животните страдат и има много висока смъртност, особено в делфинариумите.

Директорът призна, че е имало трагичен инцидент преди години. Двата тюлена са имали малко, което е било засмукано от помпа и е загинало.

Гечев попита за последните 5 години, колко починали делфинчета има. Освен това поиска обяснение, защо делфинчето е било заедно с майка си по време на представлениетo в общия басейн.

Директорът бе категоричен, че това не е вярно. Майката и делфинчето са били отделени. Майките се включвали в шоуто, когато бебето стане поне на 6 месеца.

„Условията не отговарят на нуждите за отгледждане, там животните не оцеляват, те страдат“, смята Гечев. Той призова да се спрат представленията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1275 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Журналист, а неграмотни! Пише се " убежище"

2020.05.26 | 10:15

2
Журналист, а неграмотни! Пише се " убежище", а не "Обежище". Срам!
Илияна Илиева

2019.08.16 | 16:41

1

Точно в Холандия може да се посети шоу с тюлени, моржове и делфини. Каква е целта да се твърдят такива лъжи?

Ето Ви шоу с морски лъвове в Холандия, което се предлага на официалния сайт на единия от делфинариумите им - https://www.dolfinarium.nl/en/plan-your-visit/play-and-discover/closertosealions/

Имат и моржове - https://www.dolfinarium.nl/en/shows/de-snorrrrshow/

че даже и делфини!
https://www.dolfinarium.nl/en/shows/aqua-bella/

Добави коментар

Водещи новини