Мая Манолова бие Фандъкова с 5% на първи тур

  • 14 август 2019 10:55

  • 7951
  • 17
Мая Манолова бие Фандъкова с 5% на първи тур
© Булфото (архив)

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на стартира с 5% преднина пред Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, ако се кандидатира за кмет на София. На първи тур Манолова би събрала 28% от гласовете на софиянци, а Фандъкова - 23%, сочат данните от социологическо проучване на Маркет линкс, проведено в периода 1-6 август по поръчка на OFFNews.

На трето място към момента се нарежда канидатът на "План за София" Борис Бонев със 7%.

Евентуалният кандидат на Демократична България събира 4%, още преди да бъде обявено името му, eвентуален кандидат за кмет, издигнат от ВМРО, би събрал 3%, макар че все още не се знае кой би бил той и дали изобщо ще има такъв.

Значителна подкрепа събира арестуваната бивша кметица на Младост Десислава Иванчева - 3%. Костадин Паскалев има само 2% или 14 пъти по-малко от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. 22% още не са решили за кого да гласуват, 4% декларират, че няма да отидат до урните.

Личният рейтинг

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на категорично е с най-висок рейтинг сред софиянци. Омбудсманът събира 63% одобрение срещу 26% неодобрение. На второ място е президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на с 54% одобрение и 38% неодобрение. Те са единствените двама политици, при които одобрението е по-високо от неодобрението.

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в имат по-висок рейтинг от премиера Бойко Боросов, но и при тях той е отрицателен.
Сегашният кмет събира 48% одобрение срещу 49% неодобрение, шоуменът - 35% одобрение срещу 52% неодобрение.

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г събира одобрение колкото Слави, но при премиера неодобрението е по-високо - 60%.

Партиите - мръсна дума

София изглежда готова за промяна. На въпрос кое би било важно, когато избирате кмет на София, 40% отговарят, че кандидатът за кмет трябва да е независим, 28% държат той да не членува в партия.

 

,,Имайки предвид ниската степен на одобрение на политическата класа (7% доверие и 73% недоверие), не е неочаквано, че 40% от имащите право на глас в София изразяват предпочитания за независима кандидатура за градоначалник. Изводът се потвърждава и от факта, че за 28% кандидатът не трябва да е партиен член. Тезата, че добрите отношения с централната власт са от съществено значение за бъдещо, добро управление се потвърждават за 24% от софиянци. Към настоящия момент, партийни кандидатури показват по-слаб потенциал да мобилизират подкрепа, което очакваме да се промени във възходяща посока в хода на предстоящата предизборна кампания", коментират от Маркет линкс. 

Революционна ситуация няма

Революционна ситуация по отношение на управлението на София няма. Софиянци одобряват повече как се развива общината им, в сравнение с това как се развива страна като цяло.

Има обаче очакване, че нещата биха могли да се променят към по-добро.

Проблемите на София

Чистотата, трафикът и презастрояването са най-големите проблеми на София, които посочват респондентите.

В таблицата долу са подредени 15-те най-значими проблеми, които са посочили софиянци на отворен въпрос, без предварително дефиниран отговор. От анкетираните се е изисквало да ги подредят по важност. В лявата колона са посочените като първи отговор, в дясната процентът надвишава 100, защото е сбор от всички отговори.

София в момента прилича на Букурещ, а бихме искали да заприлича на Виена, сочи друга графика от проучването.

Общинският съвет

ГЕРБ категорично води в надпреварата за общински съветници с 22%, но много интересна се очертава битката за второто място. БСП и Демократична България са напълно изравнение с по 12%.

Много значим е процентът на хората, които още не са решили за коя листа да гласуват, а има и такива, които декларират, че ще гласуват за Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, макар отсега да е ясно, че той няма да има листа на тези избори.

Интересен е казусът с ВМРО. Партията на Каракачанов не само категорично е засенчила Атака и НФСБ в коалицията "Обединени патриоти", но е и втора по одобрение сред софиянци с 27%, плътно доближавайки ГЕРБ, която има само 3% повече одобрение. Високият рейтинг на ВМРО обаче по никакъв начин не се прелива към изборните резултати и едва 4% от запитаните декларират, че биха гласували за листата им.

Много харесвана сред софиянци е Демократична България с 26% одобрение и само 59% неодобрение, което е по-малко от ГЕРБ и ВМРО, които събират съответно 62 и 65 процента неодобрение. Четвърти се нареждат БСП и 23/77 процента одобрение/неодобрение.

Очаква се добра активност

Очертава се активността да бъде добра, дори висока. 54% от запитаните заявяват тврдо намерение да гласуват, 25% казват, че е по-вероятно да гласуват. Заради прословутите мъртви души в списъците обаче социолозите не могат да преизчислят на колко процента точно отговаря тази активност и се ангажират единствено с прогнозата, че активността на 27 октомври ще бъде по-висока от 41%, колкото беше на предишните избори през 2015 г.

Методология на изследването

Метод на регистрация - анкета. Експресно проучване със смесен метод на пряко личностно интервю и онлайн.

Модел на извадка - Квотна матрица по пол и възраст

Размер на извадката - 505 души (18+ години) в 50 гнезда

Целева група - Имащи право на глас в град София

Период на провеждане - 1 - 6 август 2019 година

Възложител - OFFNews

Последвайте канала на

Novini.bg
7951 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
"властите"

2019.08.15 | 20:10

17

Фандъкова се зарази от Бойко да лъже. Затова не трябва да бъде повече кмет и където и да е във властта.

Георги Илиев Митев

2019.08.14 | 14:30

16

ИРИНА-БОГИНЯТА ЕДНА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. ИРИНА "ЗВЕЗДИТЕ" СИ ГИ НАРЕДИ ДРУГИ ПЪК ГИ РАЗРЕДИ. ТЯ УРЕДИТЕ ВЗЕ ДА ПОЛЗВА, ЗА ДА ПОДРЕДИ ВСИЧКИТЕ ЗВЕЗДИ И ПЛАНЕТИТЕ ГИ НАТОВАРИ ДРУГИ ПЪК ГИ РАЗТОВАРИ, ЗА ДА УРЕДИ ВСИЧКИТЕ БЕДИ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.

2019.08.14 | 13:49

15

ПОДОБНИ НОВИНИ ИМАШЕ И ПРЕДИ ЕВРОИЗБОРИТЕ.БСП ВСЕ ВОДЕШЕ.......А ПОСЛЕ.......

profesor

2019.08.14 | 11:22

1

Никога не бих гласувал за хора на Борисов и Каракачанов! Не гласувайте за хора доказали лакомията и алчността си! Фандъкова доказа, че е некадърна и неангажирана към проблемите на обикновените жители на София

Объркан си !

2019.08.14 | 13:13

14

Да се беше писал "тъпанар" вместо "професор", нямаше никой да разсмееш !

Са глупоста ти, ярко контрастира, с човещинката да си глупав, но да си го знаеш !

2019.08.14 | 11:32

2

Професоре,
Мноого елементарна агитация.

2019.08.14 | 13:00

13

Това някакъв нов номер ли е,да се пишат глупости.

Да бе, да

2019.08.14 | 12:35

7

Маркет линкс на Румяна Бъчварова! Трябваше да я пратят по далече. Например в Гренландия

Уча се !

2019.08.14 | 12:59

12

Манолова днана толкова популярна, благодарение на Борисов и ГЕРБ, в цнак на добра воля !

Изглежда обаче, "псето, иска да се качи на масата" ида вземе хляба, направо от там !

Като омбудсман, тя беше в ролята на цащитник на хората !

Да си кмет обаче, изобщо не е същото !

Ако тя стане кмет, ще има скандал след скандал и София ще тръгне назад, вместо напред !

100% сигурно и доказзано !

Уча се !

2019.08.14 | 12:51

10

Ако това е вярно, значи селяндурското невежество е взело връх в София !

По този логика, можем за кажем,, че България се предаде,отново в ръцетен на псевдокомунистическите наследници !

Ако това се случи, отивам Гирмания !

Бях нам 5 години, но нещата тук потръгнаха и вече дме години си работя при семейството в София !

Няма обаче, никога повече, да работя за мафиотски структури от типа БСП-БКП !

2019.08.14 | 12:58

11

Прави се на овца,но е много хитра.Да извика Бареков на помощ.

dezgr

2019.08.14 | 12:44

9

Хахахаха, пълни тъпотии!!! Никой не е забравил още тая кривоуста минетчийка, какви големи аКита акаше, катопартийна функционерка на БСП-то!!! Отново ще останете с пръст в Д-то и после в устата след изборите-всички комунделски соцИологически агенцийки!!! Тъпанари. Тая е като Резидента-зависима от БСП и по същество от руското посолство!!!

ЕЙ

2019.08.14 | 12:44

8

МАЯ МАНОЛОВА ЧЕРВЕНА ЛЪЖКИНЯ КОЯТО СЪТВОРИ КОСТИНБРОД АНАТЕМА СОФИЯНЦИ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТРОЯНСКИ КОНЕ

Дидо,

2019.08.14 | 12:21

6

Мая Маналова е точно толкова "независима", колкото и Румен Радев.

Добави коментар

Водещи новини