Мечките ближат сладолед в зоопарка в Добрич

  • 13 август 2019 11:21

  • 508
  • 1
Мечките ближат сладолед в зоопарка в Добрич
© Pixabay

Мецаната Берна и мечокът Костадин в Центъра за защита на природата и животните в Добрич ближат в голямата жега сладолед, приготвен в десетлитрова туба, разказа директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му лакомството се приготвя от грозде, нарязани на кубчета ябълки, сливи, круши, като се прибавя мед и вода, а после тубата се разрязва и мечките се разхлаждат с огромната ледена близалка.

Берна, която е дарена от зоопарка в Берн, Швейцария, и Костадин, пристигнал от зоологическата градина в Плевен, обитават заедно мечешкия дом в Добрич от няколко години.
При високите температури през август животните в зоопарка ядат повече зеленина, а водата им, която трябва да бъде хладна, се сменя по три пъти на ден, добави директорът на центъра. Христов поясни, че защитеният вид коне на Пржевалски в горещото време хапват почти само свежа люцерна като и новородените Ману и Индира, които все още сучат, ще започнат да опитват от храната на възрастните. Овцете и алпаките също по-леко понасят горещините, след като специално извикан "фризьор" е отнел от вълната им. Всички животни могат да отидат на сянка, тъй като вратите на къщичките им не се затварят в жегата, разказаха още от парка.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е изграден по българо-швейцарски проект. Повече от 300 животни от 65 вида обитават среда с богата растителност на площ от 160 декара. Зоопаркът е първата лицензирана зоологическа градина в България.

Последвайте канала на

БТА
508 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Топурко

2019.08.13 | 11:54

1

А в булгаристан работим по8аса и не ни фаеат сладолет, само чршмяна вода

Добави коментар

Водещи новини