Проверяват дали стопаните са унищожили свинете си в Пазарджишко

  • 13 август 2019 08:57

  • 193
  • 0
Проверяват дали стопаните са унищожили свинете си в Пазарджишко
© Pixabay

Екипи на Агенцията по безопасност на храните се очаква да започнат днес проверки в личните стопанства в Пазарджишка област за това дали стопаните сами са умъртвили домашните си прасета като мярка за овладяване на заразата от африканска чума по свинете.

Продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки за овладяване на заболяването, предаде БНР.

От дни протестиращите подават сигнали за незагробени животински отпадъци в района на село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане.

Кметът на село Тополчане Петър Илиев заяви, че няма как да се установи кой е хвърлил биологичните отпадъци, открити късно вчера в напоителния канал до сливенското село.

"Това е по селата, които са след ДЗС „Диньо Дачев“ и нататък „Речица“ и може да идват даже от селата, които са след язовир „Жребчево“. Предстои да се вземат проби от водата, за да се установи дали е тя е годна за поливане, каза директорът на „Напоителни системи“ Пламен Иванов. Предприятието стопанисва канала."Зависи, нали, дали има разлагане. Може би ще се обърнем към специалисти, които ще го кажат това нещо".

Д-р Яков от Областната дирекция по безопасност на храните отказа да коментира ситуацията. Предстои извадените животински отпадъци да бъдат загробени.

Здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.

Последвайте канала на

Калина Христова
193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини