Фестивалът на сливата ще показва обичани занаяти и съхранените бит и култура в Троянския край

  • 12 август 2019 14:57

  • 355
  • 2
Фестивалът на сливата ще показва обичани занаяти и съхранените бит и култура в Троянския край
© Pixabay

Три дни Български фестивал на сливата ще показва обичани занаяти и съхранените бит и култура в Троянския край. Тазгодишното издание на празника, който по традиция се организира в планинския град и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в село Орешак, ще е в периода 21-23 септември. Програма и много изненади очакват посетителите на събитието и през настоящата година, обещават организаторите - Община Троян и НИХЗИ.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 21 септември в 11.00 часа с празнично шествие в Троян, а след това ще бъде запален казанът за изваряване на ракия. В 13.30 часа в същия ден ще започне празникът в село Орешак, на зелените поляни на НИХЗИ, където преди повече от 25 години започва историята на този празник.

Обичани имена от българската музикална сцена ще изпълнят своите популярни песни пред публиката на Фестивала.Улица на занаятите ще очаква гостите с майсторски произведения и сувенири.

Кулинарията е задължителна част от традиционния фестивал, по време на който посетителите ще могат да научат интересни, стари рецепти от Троянския край. Ще бъде разкрита и магията на традиционното изваряване на сливова ракия.

На 21 септември Национално дружество "Традиция" ще направи представяне на военен лагер от периода на Първата световна война, а за националния празник - 22 септември, ще има военно-историческа реконструкция на боевете от Добро поле и Дойран - септември 1918 г., в местността "Турлата".

Последвайте канала на

Калина Христова
355 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стар виц :)

2019.08.12 | 15:19

1

- Тате , защо тези сини сливи са червени ?
- Защото са зелени .

2019.08.12 | 16:50

2

поздрави на всички сливи!

Добави коментар

Водещи новини