Теснолинейката Септември - Добринище е спряна заради ремонти

  • 08 август 2019 18:30

  • 785
  • 0
Теснолинейката Септември - Добринище е спряна заради ремонти
© Булфото (архив)

Отменени са част от влаковете по линията Септември - Добринище. От националния железопътен превозвач заявиха, че това се налага поради необходимост от ремонт на локомотивите, съобщават от БДЖ.

Обслужването на влаковете е затруднено, но линията няма да бъде закривана, а дори напротив - работи се в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия на територията на страната.

Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка, посочват от БДЖ.

Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите. По тази причина се забавя процесът по извършване на ремонти на три локомотива.

За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище. Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини