И домати ли да внасяме от Китай?!

  • 08 август 2019 13:27

  • 5651
  • 0
И домати ли да внасяме от Китай?!
© булфото/архив/

Хубавият розов селски домат по борсите у нас върви на цени от 0,70 лв. до 2 лева. В София и други големи градове обаче търговците го продават по 4-5 лева килото.  На места надценката на търгашите достига до 300 на сто. При тези рекордни цени на доматите у нас, защо пък да не започнем да внасяме този зеленчук от Китай – първа световна сила в производството на домати, според глобалните статистики.

Драмата с произволите на мутроподобните прекупвачи, които изкупуват зеленчуци и плодове от все по-оредяващите родни  производители и ги препродават на чутовни цени, се точи почти от зората на т.нар. „демокрация” у нас. Демек от има-няма 30 години, но очевидно тези дертове не засягат бързосменящите се власти у нас, които мижат пред този проблем, засягащ трапезата на всеки един българин.

В началото на юни т.г.зеленчукопроизводители от района на Сандански и Петрич протестираха срещу ниските изкупни цени на оранжерийните домати. Цената на произведения от тях зеленчук, се оказа по-ниска спрямо миналата година. Нашите смятат, че виновни за това са вносителите от Гърция и Македония.

„Вносът убива земеделието и земеделците в страната. Ако така се продължава - ние умираме”, се жалваха земеделците, според които цената на домата - качествен домат, е 0,90 лв. - 1 лев.

Да, ама всички останали – потребителите, плащаме в пъти по-скъпо, когато пазаруваме от сергията на пазара. Защо?

Казват, че цените растат, когато има дефицит на една стока. Сега ние на кого да вярваме? Прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) бяха, че производствата на домати тази година ще е по-голямо, отколкото лани. „Общото количество домати се очаква да достигне до 164 хил. тона, което се равнява на ръст от 9% сравнено с предходните 3 години. Предвижда се изкупната цена на доматите, добити от полето, да е около 0,63 лв./кг, което е с 8% повече от наблюдавани период. На европейските пазари обаче, където са основните производители на домати – Холандия и Испания, изкупните цени бележат спад с около 1%, като достигат понижение от 12%, погледнато на годишна база”. Изглежда този анализ не се сбъдва, ако следваме реалностите на пазара ни днес, когато купуваме кило розови домати за 4,50 лв. – 5,00 лв..

Една друга, тъжна действителност по селата ни показва, че вече и повечето от хората, живеещи там, предпочитат да не си отглеждат зеленчуци на двора за лична прехрана, а вместо това садят райграс. Както се казва, традициите вече не са това, което бяха. И в България година из година се оказва, че се губят навиците за отглеждане на вкусни зеленчуци. Затова сигурно не е далеч денят, в който ще внасяме и домати от Китай.

Със своите 56,8 млн. тона домати китайците са първенци в класацията по отглеждане на този зеленчук – площите им, засадените с домати, се простират на цели 1,1 млн.дка, сочат световни статистики. От една страна земеделците са облагодетелствани от по-високите цени на доматите.

От друга страна, са субсидиите на правителството, което иска да намали емисиите на парникови газове. Годишният износ на доматено пюре от Китай например, заема една трета от общия световен експорт! Най-големи любители на китайските домати са Монголия, Русия, Виетнам, Казахстан..., а скоро, както е тръгнало, защо не и България?!

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5651 0

Свързани новини

Водещи новини