Жители на 3 хасковски села се обявиха срещу мерките на МЗХГ за чумата

  • 06 август 2019 15:59

  • 841
  • 0
Жители на 3 хасковски села се обявиха срещу мерките на МЗХГ за чумата
© gettyimages (архив)

Жителите от три села - Стамболийски, Гарваново и Горски извор, са внесли подписки при областния управител на Хасково - Станислав Дечев, с които се обявяват срещу мерките, предприети от Министерството на земеделието, храните и горите за справяне с Африканската чума по свинете.

Това стана ясно днес по време на заседание в Областна администрация, където се проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Станислав Дечев заяви, че ще предаде подписките в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, за да може техните служители да проверят ситуацията на място и да разговарят лично с хората. По време на заседанието бе докладвано от Областното пътно управление, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на автомагистрала "Марица" и че по всички крайпътни отбивки се извършва почистване на републиканска пътна мрежа и после се дезинфекцира.

Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев съобщи, че в Хасковска област няма констатиран случай на африканска чума по свинете, но уточни, че заболяването вече настъпва към Южна България. "Основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми", подчерта д-р Илиев, цитиран от БТА. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен бе д-р Илиев.

От Държавното горско стопанство информираха, че са определени екипите за загробване на евентуални умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини