Митрополит Йоан донесе в Шумен иконата на Света Богородица Всецариц

  • 06 август 2019 14:38

  • 390
  • 0
Митрополит Йоан донесе в Шумен иконата на Света Богородица Всецариц
© Булфото (архив)

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан донесе в Шумен копие на чудотворната икона на Света Богородица Всецарица днес, когато православната църква почита християнския празник Преображение Господне. Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.

Митрополит Йоан, съвместно с местни духовници, отслужи божествена света литургия в църквата "Възнесение Господне" в града пред десетки миряни. Той отбеляза, че светинята е изписана в Света гора преди няколко години. Много чудеса са извършвани и извършват пред иконата и много болни от тежки заболявания търсят помощ пред образа й. "Посланието на Преображение Господне е всеки човек да се преобрази в своята вътрешност, а смисълът му е цялостното преобразяване на нашето познание за вярата и преодоляването на безверието", каза митрополит Йоан.

Иконата Света Богородица Всецарица ще бъде отнесена за поклонение и в другия православен шуменски храм "Свети Три Светители", където в 18.00 ч. митрополит Йоан ще отслужи вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

В периода на Богородичния пост - 1-15 август, Българската православна църква отбелязва два от големите неподвижни църковни празници - Господския празник Преображение Господне и Богородичния празник Успение на Пресвета Богородица. Варненската и Великопреславска митрополия е съставила програма за богослужения през Богородичния пост. Първото се е състояло на 1 август в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" във Варна, а последното ще е на 18 август - в храма "Успение Богородично" в град Бяла.

Последвайте канала на

Десислава Станева
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини