1,5 млн. лева компенсации чакат от свинекомплексите в Русенско

  • 05 август 2019 14:28

  • 317
  • 1
1,5 млн. лева компенсации чакат от свинекомплексите в Русенско
© getty images

Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лева компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са били избрани чрез договаряне.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. В същото време евтаназията на животните във фермата в село Николово приключи. В другите два продължава.

Заради заразата засилени са и мерките на Дунав мост. От пътниците, които пресичат границата, се конфискуват колбаси и месо, които се поставят в специален фризер.

Няма установени наличие на Африканска чума по свинете в никоя от тях.

Регионалната дирекция на Агенцията продължава мерките по засиления контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово, където се отглеждат общо 10 хиляди животни.

Последвайте канала на

Калина Христова
317 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.05 | 16:18

1

MNOGO ]E ÀKATE

Добави коментар

Водещи новини