Йотова: Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение

  • 03 август 2019 18:20

  • 598
  • 0
 Йотова: Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение
© Президентство на РБ

„Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение. Шепа герои се изправиха срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили, показаха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, докато не постигнат обединение.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , в село Славейно, община Смолян. Вицепрезидентът бе гост на Националния тракийски събор, посветен на 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов,  съобщиха от президентството .

В словото си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна отдадеността на всички жители на Славейно в борбата за свобода на Родопския край. „Те тръгнаха на отчаяна, но достойна битка за справедливост“, посочи вицепрезидентът. „Не се поколебаха и без страх оставиха костите си по родната земя, за да се докосне тя до свободата, а българският народ да постигне своето обединение. С безстрашието си отредиха достойно място на Илинденско-Преображенското въстание в безсмъртната хроника на историята на България, в пантеона на героите на един славен и единен народ“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът се обяви категорично против опитите за изкривяване на историческите факти. „Много са гласовете днес, които делят героите на наши и чужди. Героите принадлежат на народа, който ги направи такива, в името на който те дадоха живота си“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. По думите на вицепрезидента пренаписването на историята е унижение на паметта на загиналите и хилядите, прокудени от домовете си, оскърбление към напоената с кръв и сълзи родна земя.

Към събралите се на тържествения митинг вицепрезидентът Йотова се обърна с думите: Вие сте достойни наследници на славни хора. Такива сте тракийците – борбени, непокорни, пример за отдаденост и любов към род и родина. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , поздрави Съюза на тракийските дружества в България за активната им дейност.

Вицепрезидентът Йотова благодари на жителите на Славейно, че продължават да пазят будителския родопски дух и предават на поколенията паметта за миналото. „Докато разказвате какво е било, ще ни има като народ. Ще ни има, ако успеем да върнем децата си в България, ако заедно работим за нейния просперитет. Това е нашият дълг към героите ни“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По-рано вицепрезидентът присъства на панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Жителите на Славейно настояха пред вицепрезидента за целенасочена държавна политика за селата, за да се спре тяхното обезлюдяване.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини