Манията „селфи” - отвъд границите на нормалността

  • 30 юли 2019 14:26

  • 1981
  • 0
Манията „селфи” - отвъд границите на нормалността
© pixabay

Смъртта на 17-годишния младеж от София при опит да се самоснима на опасен строеж в Приморско, за пореден път ни припомня за опасносната мания "селфи" като начин да се премине границата на нормалността. Впрочем психолози и психиатри още преди близо 5 години алармираха, че селфи-то е симптом на заболяване.

Тази зараза тръгва от Русия, твърдят специалистите, но вече има глобални размери, не подмина млади и стари в България. Инцидентът в Приморско стана преди два дни, но само ден преди това Мъж се опитал да си направи селфи близо до замърсен поток в Мексико, над който се носела сапунена пяна, но паднал в него. Тялото му беше открито пет дни по-късно, предаде Асошиейтед прес.

В началото на този месец пък гръмна стряскащата новина, че руснаци се снимат край отровно езеро, в което се изливат отпадните води на ТЕЦ. Бившите ни „Големи братя” си правели фотосесии дори във водите му, които били пълни с пепел, калциеви соли и отровни метални окиси. Местните власти търсели начини да ограничат достъпа на любопитните посетители, които ставали все повече след публикуването на снимките в социалните мрежи.

В края на май друг млад мъж е загинал при опит да се отснеме върху 30-метрова сграда. Преди това световните агенции съобщиха, че турист се е удавил в Нил при опит да се снима с телефона си. А в САЩ уволниха млада, красива учителка заради голото й селфи...

Според статистика, направена от  световната CNN за периода от 2011 до 2017 година, при опити за селфи нелепо загинали са 259 души, като близо 72 на сто от жертвите са под 30-годишни.

Американската психиатрична асоциация (АПА) официално потвърди това, което много хора досега само предполагаха – така наречените selfies са проява на психично разстройство.

Това твърдение беше изказано по време на годишната среща на асоциацията в Чикаго преди 5 години. “Заболяването” се нарича selfitis и се определя като една от разновидностите на обсесивно-компулсивното разстройство, пише In Life. То се свежда до непреодолимото желание да се правят собствени снимки, които след това да бъдат публикувани в социалните мрежи. Според американските психиатри това е начин за компенсиране липсата на самочувствие и стремеж да бъде запълнена една своеобразна празнота, която е продиктувана от липсата на интимност.

Липсата на внимание все повече изостря мераците на подрастващите, а и не само при тях, да се изявяват чрез този способ най-вече в социалните мрежи. Според психилозите самотата на отделния човек в съвременния дигитален свят, е една от причините за бума на манията селфи.

Лесната известност, която мнозина постигат чрез социалните мрежи, бързо и сигурно съсипва психиката на подрастващите и затова е важно родителите да не абдикират от своите отговорности, съветват специалистите. И са прави, защото личният пример е най-доброто възпитание. Децата не бива да бъдат оставяни сами на себе си, защото често стигат до диващини, бе предупредил преди години носителят на Нобелова награда Уилям Голдинг в бестселъра „Повелителят на мухите”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1981 0

Свързани новини

Водещи новини