Психолог: Селфи манията е обявена за психиатрично заболяване

  • 30 юли 2019 08:24

  • 4975
  • 0
Психолог: Селфи манията е обявена за психиатрично заболяване
© Кадър: БТВ

Селфи манията вече е обявена за психиатрично заболяване в САЩ, коментира психологът Полина Василева.

По думите ѝ до инцидентите заради селфита се стига заради търсенето на „лесна” известност.

„Характерно е за пубертета, когато децата търсят своето място, а социалните мрежи им предлага лесна изява. При тях се наблюдава едно обсесивно поведение. Децата са склонни на опасно поведение и това се наблюдава във всички тези трагични случаи”, обясни психологът.

Според специалистът превенцията трябва да идва от личния пример, а родителите и цялото общество трябва да бъдат ангажирани. „Когато ни липсват внимание, самочувствие и увереност, имаме нужда да ги получим отвън”, коментира още психологът.

Полина Василева поясни, че социалните мрежи са една илюзия и чрез тях не може да се запълнят тези празнини. Това, което може да се получи, е временно удовлетворение от събраните лайкове. Психологът посъветва младите хора да търсят някакъв вид обществено полезна дейност, което ще доведе до по-дълготрайно чувство на удовлетворение. Спортът също помага и покачва самочувствието.

Едно от малкото проучвания по темата в глобален мащаб показва, че близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години при опит да се самоснимат. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните - над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджъри, сочи изследването.

В неделя 17-годишен тийнейджър загина в Приморско при опит за снимка, като падна от 20 м височина. Мястото на инцидента е изоставен строеж, до който никой не би трябвало да има достъп. Оказва се, че оградата край строежа е с големи пролуки и всеки може безпрепятствено да стигне до покрива на опасната сграда.

Трагичният случай в Приморско не е единствен у нас. В края на 2017 г. жена почина при падане от виадукта до тунел Витиня, вероятно в опит да се самоснима.

От началото на годината има и други случаи: 14-годишно момче беше ударено от волтова дъга на гарата в село Калитиново след селфи върху вагон. 12 дни след инцидента детето почина.

Дете на 15 години се удави в язовир край пловдивско село - отново при опит за снимка.

В Бургас 16-годишен се простреля с газов пистолет - за щастие не фатално. По думите му инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини