Министерството на културата отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив

  • 27 юли 2019 16:22

  • 278
  • 0
Министерството на културата  отлага събарянето на тютюнев склад в Пловдив
© Булфото (архив)

Събарянето на бившия тютюнев склад на бул. "Христо Ботев“ и ул. "Авксентий Велешки“ в Пловдив се отлага до изясняване на обстоятелствата за неговото премахване и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата се самосезира в края на миналата седмица по повод изявления на представители на местната власт и медийни публикации, в които се посочва, че сградата ще бъде съборена изцяло.

Според протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, комисия, създадена по чл. 73 от ЗКН, свикана със заповед на кмета на Община Пловдив, през декември м. г. е издала предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи и инструкции за демонтаж и укрепване.

При проверка на място експертите на Министерството на културата са открили проблем в документацията и са сезирали за това РДНСК и Община Пловдив. Предстои изготвянето и представянето на определена документация с оглед запазване напълно и частично на автентични елементи от сградата, която представлява значим период от историята на града и представител на тютюневата индустрия.

„Позицията на Министерството на културата е изразена от нашите експерти преди година в комисия по чл. 73 от Закона за културното наследство“, каза министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, който рано тази сутрин пристигна в Пловдив на мястото на сградата, обявена за разрушаване. Без да се покаже проект, който ще съхрани максимално тази сграда – няма да се събаря, каза министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за пред журналисти. Спирам събарянето емоционално, ако трябва ще го спрем и физически, допълни той. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест. Събарянето в този момент е незаконосъобразно, коментира министърът на културата.

Министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за обясни, че сградата - Тютюневият склад на Сточна гара в Пловдив - не е недвижима културна ценност, но в същото време е част от групова културна ценност в историческата зона на града "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и е важна за структурирането на ансамбъла.

Тази сграда е важна за града, за нас и за нашите деца. За да бъде разрушена, трябва първо да бъде направен проект, който да покаже идентичността на сградата и да бъде запазено в оригинал това, което е строено за времето. Никой, който е тръгнал да възстановява сгради и е представил проект за това – не сме го спрели. Напротив – помагаме, коментира той.

Последвайте канала на

Novini.bg
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини