Усложнена е епизоотичната обстановка в област Русе

  • 24 юли 2019 14:54

  • 394
  • 0
Усложнена е епизоотичната обстановка в област Русе
© Община Русе

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговите заместници г-н Свилен Иванов и г-н Валентин Колев проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия във връзка с изключително тревожната и динамично променяща се обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в област Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Г-н Свилен Иванов припомни, че от 24 юли е въведено бедствено положение на територията на цялата област. От своя страна областният управител г-н Галин Григоров предупреди, че няма да бъдат толерирани прояви на разпространение на невярна информация, възпрепятстване на мерките или тяхното неизпълнение и на нарушителите ще бъде търсена наказателна отговорност.

Според заповедта за обявяването на бедствено положение, координацията на всички институции ще се осъществява от д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ Русе. Д-р Дяков съобщи за потвърдено ново огнище на заразата в свинекомплекса в с. Бръшлен.

Г-н Свилен Иванов обърна внимание, че всички заложени мерки от предходните заседания на комисията се изпълняват стриктно.

Акцент на заседанието беше представянето на информация и становище от страна на Експертния консултативен съвет по Африканска чума по свинете относно заболяването, причините, разпространението му, биосигурността и биобезопасността.

По време на оживената дискусия се подчерта многократно, че източник на заразата е човекът със своите действия, използването на хранителни отпадъци при храненето на домашни свине, изхвърлянето на остатъчни животински продукти на нерегламентирани места, движението на хора от участъци с диви животни към личните стопанства.

Експертите от Консултативния съвет заявиха, че фуражите, с които се хранят животните в големите свинекомплекси се произвеждат промишлено (преминават термична обработка, което изключва наличието на вируса в тях) и подлежат на строг контрол.
Към използването на фуражи от прясно окосена растителност следва да се премине поне след 60 дни на отлежаването му. Срок, който минимизира риска от наличието на вируса.

Фактор, на който трудно може да се влияе е движението на диви и домашни животни, както и разпространението на АЧС сред дивите свине. В този смисъл усилията трябва да са насочат в ограничаване на достъпа до огнищата.

Припомняме, че заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а отговорните институции са в постоянна връзка помежду си и изпълняват стриктно своите ангажименти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини