Ето какво е състоянието на откритите басейни в Пловдивска област

  • 24 юли 2019 07:03

  • 1080
  • 0
Ето какво е състоянието на откритите басейни в Пловдивска област
© Pixabay

Всички открити басейни, които се намират на територията на Пловдивска област, са изрядни. Това сочи проверка на специалисти от Районната здравна инспекция /РЗИ/ - Пловдив.

Общият брой на басейните в областта са 60, от които една незначителна част не работят, уточниха от РЗИ-Пловдив.

По думите на Милена Шокова от дирекция "Обществено здраве" басейните са проверени в началото на сезона, периодически се извършват и изненадващи посещения съвместно със специалисти от Областната администрация и БЧК.

По последни данни, на база взетите проби, всичко е наред, предстоят допълни проверки освен планираните, допълниха от РЗИ-Пловдив. Първите проверки в откритите басейни се провеждат през второто тримесечие на годината, в началото на сезона.

Отделно самите стопани на водните съоръжения са длъжни да правят проверки на водата на всеки 10 дни и да отчитат всичко в дневник, обясниха от експертите.

Проверките включват микробиологичен и химичен анализ на водата, като на място се изследва количествата на остатъчния хлор, който в случая навсякъде е в рамките на нормата и няма опасност за здравето на хората. В лаборатория се изследват химичните и биологичните показатели, уточни Шикова. Проверяват се и препаратите за дезинфекция, с които се изчиства водата и които трябва да се използват според указанията на производителя.

Резултатите от пробите за микробиология и химични показатели на водата трябва да покажат, че няма наличие на опасната за здравето бактерия ешерихия коли, че не съдържа амоняк, както и окисляемост, цвят и мирис. По отношение на микробиологичния състав и разминаване с нормативите, може да настъпи дискомфорт на организма, ако се погълне такава вода.

При разминаване на химичните показатели с тези от нормата и ако е повече количеството на остатъчния хлор, може да има проблеми с чувствителността на кожата, при което най-уязвими са малките деца и възрастни, които са с свръхчувствителност към такива препарати. С тези препарати се извършва обеззаразяването на водата и се поддържа нейното ниво според инструкциите - те не позволяват да се образуват водорасли.

Според специалистите проблеми с откритите басейни няма през последните години, няма и оплаквания от страна на плажуващите. Освен чистотата на водата не е констатирано разминаване с изискванията и при документите - всички служители са с редовни документи, съобразени са с изискванията на РЗИ, подчерта инспекторът.

Представителите на БЧК пък ще следят за безопасността в къпалните, но към момента всички открити басейни имат спасители, пунктове за спешна помощ. Добре са поддържани и прилежащите територии и тоалетните към басейните, допълниха експертите от РЗИ-Пловдив.

При установяване на замърсена вода басейните ще се затварят. Собствениците им ще трябва да ги изпразнят и почистят, след което да представят нова проба. Ако и тя не отговаря на нормативите, ще им се налагат глоби, като санкцията за първо нарушение е 500 лева, обясниха от РЗИ-Пловдив.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини