Ти кой си, щом не знаеш какво ядеш?

  • 23 юли 2019 15:21

  • 1862
  • 0
Ти кой си, щом не знаеш какво ядеш?
© pixabay

Насред летните жеги и наред с трусовете покрай номинации за избор на нов главен прокурор, серия от проверки показват, че няма положителни новини и за храната на страдалеца – българин. Оказва се, че насъщният му е замесен с гадна турска мая, че не бива да се разхлажда със сладолед на улицата, защото го дебне коварната ешерихия коли, а и за Коледа комай ще остане и без прасенце, заради плъзналата Африканска чума.

Както казваше един зевзек от Перник неотдавна: Днес живеем в свят, в който храната е пълна с химия, но затова пък козметиката е фрашкана с мед, авокадо, витамини и минерали. Защо пък да не взема да си намажа една филийка с шампоан?!

Казват, че човекът е това, с което се храни. Ако приемем това за вярно, то какъв човек ще да е българинът, който в последните години яде каквото завари и каквото му предлагат на пазара. Ето няколко най-„пресни” примери от днес:

Проби, направени от Асоциацията „Активни потребители”, показват, че сладоледът, който се продава на улицата, може да бъде опасен. В 4 от 11 от тях са открити бактерията ешерихия коли, тревожно съобщават проверители от ефира и обясняват:

„Говорим за насипния сладолед. Такъв има най-често по парковете и е доста популярен сред децата. Много често продавачите използват голяма лъжица. Обикновено тя се държи в буркан с вода. По този начин се развиват много бактерии”.  

Освен бактериите, някои големи търговски вериги предлагат и намаления на сладоледи в кутии, произведени лани. Пожелателно е да не се възползвате от тази „екстра”, съветват диетолозите.

Някои от тях предупреждават в медиите, че в България се ползва евтина турска мая за хляба, която се прави от живи бактерии, развъждани върху трупни кости и трябва да се внимава с нея. В т.нар. заводски хлябове по принцип се слага мая, а тя е вреден и токсичен продукт, съдържащ термофилни дрожди (захаромицети). Те атакували имунната ни система и разстройвали стомаха. Някои алтернативни лечители дори твърдят, че има връзка между употребата на мая и появата на захарен диабет, болести по червата и бъбреците. От друга страна и зърното за брашно се третира с редица химикали, сортовете са ГМО, което хептен обезкуражават любителите на тестените изделия, които не се впечатляват много от констатацията на CNN, че попарата, която се прави с хяб, била една от най-екзотичните закуски на света.

В разгара на лятото проблемите с храната на нашенеца се увеличават. Специалистите предупреждават да не избираме сложните ястия и най-вече салатите с майонеза, с множество съставки, защото ако една от тях е заразена с микроби, тя ще опропасти целия продукт. Също така да не посягаме към продукти с кайма, защото при смилането, смесването, опаковането рискът от попадане на бактерии се увеличава.

То да се чуди човек какво да яде през лятото! Някои казват, че делят храната на плодове, зеленчуци и „веднъж се живее”. Последните са си ок,  ама първите и вторите имат проблеми с качеството на витаминозните продукти, както и с тяхната цена и изобилие на пазарите в градовете. По този повод пък шопът рекъл: Боба така поскъпна, че вече е въпрос на заможност и да пръ..еш...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1862 0

Свързани новини

Водещи новини