Започна ли чистене на авгиевите обори в ДФЗ?

  • 22 юли 2019 15:26

  • 2330
  • 0
Започна ли чистене на авгиевите обори в ДФЗ?
© новини.бг/архив/

Само трима от общо 23-та „стресирани” директори от проверките и арестите в Държавен фонд „Земеделие” били на работа в момента, призна "шокираният" нов изпълнителен директор на фонда Васил Грудев в ефира на Нова тв днес. От какво са стреснати и упашени, ако си вършат читаво работата тези чиновници, се питат всички останали граждани с чиста и спокойна съвест.

Скандалите в тази структура, в която са заети близо 2000 служители, не са спирали от създаването й през 1998 година, чрез Закона за подпомагане на земеделските производители, до днес. Това е повече от подозрително и наистина е крайно време да се направи нещо за прочистването на тези авгиеви обори. През годините гърмяха скандал след скандал за шуробаджанашки назначения там, за злоупотреби, за нагласени търгове, поръчки и проекти и какво ли още не.

Съвсем наскоро лъсна далаверата с кодово наименование „Къщи за тъщи” и още не почистено това петно, хоп, се появи ново – арест на държавни служители по подозрение, че са помагали на алкохолния бос Миню Стайков, който от месеци е зад решетките. Един от заподозрените например, живеел доста нашироко, возел се в бронирана лимузина и се радвал на бит и лукс, едва ли осигурени със заплатата му на държавен служител.

Самият новоназначен шеф на ДФЗ признава, че структурата им получава най-големия бюджет на европейски пари в България. "Не само е най-големият - около 3 млрд. лева, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет". Това предполага обострянето на апетитите на служителите там, ама нали все пак трябва да има строг и постоянен надзор върху тези средства, идващи от джобовете на българските и останалите данъкоплатци от ЕС.

Специалисти от бранша са категорични, че не е възможен 100%-ов мониторинг на всичките проекти, които са близо 5000, но е важно системата да насочна вниманието към следене на рисковите.

Също така е много важно фондът най-после да се прочисти от недобросъвестни служители, които са в явен конфликт на интереси. За някои от тях се знае от години назад, че се занимават с това, но досега са там. Армията от чиновници в ДФЗ, освен да администрира проектите, има заетост и по отношение на директните плащания, където средствата са два пъти повече. Публична тайна е, че повечето от тях работят на черно, за да печелят повече. Ами, примерно, що не вземете да ги разкарате най-после, ако искате да няма последващ „стрес” в службата ви.  

Като начало, ако искате, проверете сигнала на граждани - защо и как изпълнителката Снежина Динева на песента “Играчка”, в която се пееше за някаква пачка и т.н., е назначена за шеф на „Напоителни системи”? На мен това ми звучи почти толкова абсурдно колкото, че завършила аграрна икономика жена, може да бъде назначена в СЕМ. На вас не знам, ама не е нормална тази работа, ей!

Дългогодишни специалисти в земеделието смятат и че е крайно време да се сложи ред в консултантските услуги. Много от правещите това, всъщност са заети с чисто лобиране. Затова държавата трябва да ревизира консултантските фирми и на пазара да останат онези, които работят коректно, а не всеки да търси и използва контактите си в порочни схеми.

Всеизвестна истина е, че земеделието е структуроопределящ отрасъл, а аграрният бизнес е основополагащ – от тях зависи изхранването на човечеството, не само у нас. Знайно е още, че никой не е по-голям от хляба си и ако на стоматолог например ти се налага да отидеш само веднъж или два пъти годишно, то храната е нужна на човека всеки ден. Затова без високомерно отношение, което издава само невежество, е важно тези авгиеви обори да бъдат разчистени с предимство.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2330 0

Свързани новини

Водещи новини