Дегустират уникален вид капанско кисело мляко в Разград

  • 22 юли 2019 09:48

  • 2384
  • 1
Дегустират уникален вид капанско кисело мляко в Разград
© Булфото (архив)

За 18-ти пореден път в Разград ще се проведе тридневният Панаир на киселото мляко, а паралелно с него и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. 

От 23 до 25 юли Разград отново се превръща в столица на киселото мляко, която популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцовия фолклор, информира БНР.

Основното послание на "Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти е да съхрани и популяризира традиционната българската култура и най-старата традиция на местната етнографска група - капанците, за приготвяне на уникалното домашно кисело мляко, популярно с името "капанско кисело мляко" и произвеждано още от миналото по древна семейна рецепта, разказа пред "Хоризонт" Виолета Антонова от отдел "Култура" в Община Разград. Тя допълни, че по време на панаира представители на фирми производители на кисело мляко се срещат и представят разнообразие от домашно приготвени млека.

"По време на базар, който се ситуира в центъра на града, киселото мляко се представя от 7 до 9 шатри всяка година. Публиката има възможност и да дегустира, и да купува млякото, както и различни произведения, приготвени с него - домашни баници, десерти. Това е много стара традиция, която се съхранява в капанското село Гецово. Само там познават технологията за домашното заквасване на млякото", поясни Виолета Антонова. 

Специфичния вкус на капанското кисело мляко се получава от местна билка, която расте в региона и така попада в храната на животните, разказа в предаването "Рано в неделя" Надежда Михайлова, която живее в разградското село Гецово. По думите й в миналото, когато са се правили сватбите, от уменията на дамата да подквасва кисело мляко се е преценявало дали тя ще бъде добра стопанка.

"Известни сме с киселото мляко, защото се казва, че в района ни има една специална билка, която кравите я пасат и дава аромат на киселото мляко. Навремето киселото мляко се  е подквасвало, като се е слагало в котел и се е наливало от високо. Колкото по-отвисоко се налива киселото мляко, толкова по-гъсто става и по-голям каймак се добива", отбеляза Надежда Михайлова.

Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествените занаяти продължават 3 дни. Освен млякото, майстори от страната и чужбина демонстрират пред посетителите различни занаяти - рисуване  върху стъкло, текстил, керамика, ковано желязо, кожухарство, абаджийство, иконопис. Празниците в Разград са съпътствани и от музикални прояви.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2384 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...базара, който се СИТУИРА в центъра...

2019.07.22 | 12:49

1

хайде да не го ситуираме, а да го ПРОВЕЖДАМЕ !!! Хей, родния си език забравихте /или продадохте?/

Добави коментар

Водещи новини