Ти кого браниш - семейството и дома си или крадците?!

  • 19 юли 2019 17:14

  • 12360
  • 0
Ти кого браниш - семейството и дома си или крадците?!
© plovdiv24bg

Разбира се, че въпросът не е нито толкова лесен, нито толкова еднозначен. Но отново назря с пълна сила след вчерашната условна присъда на доктор Иван Димитров от Пловдив, който стреля и уби обирджия в гаража си - Иван Джевизов- Плъха. Не само по повод на този конкретен случай, но по принцип у нас обществото е разделено за неизбежната самоотбрана. Едните, а те са повечето, които са пропищели от постоянни набези на крадци, са категорични, че законът трябва да дава право да наказваш наглеците, които те обират и да се защитаваш. Другите смятат, че не е цивилизовано, въпреки че в много държави е така, да стреляш и убиваш онзи, който те краде.

"Истината е някъде там", гласеше един слоган от популярния сериал "Досиетата Х".
У нас е факт обаче, че досега институциите не успяват да прилагат ефективно съществуващите закони, така че да защитят правата и живота на мирните граждани. Безброй са примерите на пребивани, изнасилвани и ограбвани възрастни хора в селата, които нито полицията, нито другите ведомства успяват да опазят.

Затова се стигна до ремонт на Наказателния кодекс и Народното събрание прие на първо четене промени в него. Те предвиждат, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище. Пределите на неизбежната отбрана могат да бъдат превишени, когато нападението е "насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

Още преди скандалният случай с д-р Димитров в Пловдив, обществото бе разбунено от други, аналогични инциденти през минали години. Да припомним някои от тях, които са най-драстични, според криминолозите:

- Случаят с Йордан Опиц предизвика сериозни вълнения сред обществото през септември 2012 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го осъди ефективно, макар и намалявайки наказанието му на 5 години заради влошеното му здраве и добрите му характеристични данни. Художникът бе предсрочно освободен, поради добро поведение в затвора и влошено здравословно състояние. Той бе застрелял квартален обирджия Янчев пред кооперацията си в центъра на София с личния си газов пистолет, незаконно преправен на боен. Трагичният инцидент се случи на 5 февруари 2007 г., когато Опиц и негови съседи виждат двама младежи във входа на жилищната сграда и решават, че са влезли да крадат. Обяснението е, че кооперацията е многократно обирана.

- Преди това, през лятото на 2001 г. мъж от ботевградското село Трудовец застреля двама съселяни. Пребивали го няколко пъти, включително и в нощта на убийството. Наказаха го с 4 г. затвор, защото е действал при самозащита.

- По-рано проектант уби с отвертка един от двамата мъже, нападнали него и сестра му в столичния кв. Слатина през 1999 г. Братът бе признат за виновен за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, но не бе наказан, защото го е направил при силен страх за живота си.


- Никола Похлупков получи условна присъда заради заложена бомба, откъснала ръката на ромка, влязла да обира дома му.

И т.н. и т.н., можем да изброяваме много такива и други случаи, но няма никакъв смисъл да се връщаме още по-назад във времето, щом досега тези проблеми не са решени. И, да, като журналист смятам, че са напълно прави онези, а те са мнознството, които искат да се вземат крути мерки срещу крадците за опазването на живота и домовете на гражданите. На онези, които не крадат и искат да живеят спокойно и сигурно в държавата, в която си плащат данъците, а възрастните им бащи и майки да не бъдат насилвани и малтретирани по селата. Не е много, нали?!

 

 

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
12360 0

Свързани новини

Водещи новини