Авторът на паметника на Бузлуджа: Той е свещено място за всички

  • 19 юли 2019 10:12

  • 687
  • 6
Авторът на паметника на Бузлуджа: Той е свещено място за всички
© Булфото (архив)

Осем години, 6000 работници, 3000 тона стомана, 70 000 тона бетон и 15 милиона лева са били необходими, за да се построи най-големият идеологически монумент в България - на Бузлуджа. Издигнат е по инициатива на Българската комунистическа партия по повод нейния 90-годишен юбилей.

Повече от 30 години обаче "домът" на БКП тъне в разруха. Днес от мозайката, белия мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен. Именно мозайките са една от причините за любопитството на туристите. Простират се на площ от около 1000 кв. м. Освен че са силно увредени, към днешна дата те са и недостъпни. В монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

„Сградата и кулата към нея ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да бъде преценен най-подходящият подход при консервацията, а също и по какъв начин може отново да влезе в обществена употреба", пишат от фондация „Гети”, които даряват безвъзмездно 185 000 долараза да се изготви план за реставриране на монумента.

Работата по проекта ще се извърши от екип от утвърдени български и чуждестранни учени. Ключова роля ще има авторът на монумента Георги Стоилов, който ще е консултант по проекта.

„Първоначално проектът беше по-различен. Имаше кръг, но нямаше помещение. Беше един кръг във въздуха на шест опори, а в средата имаше пилон накрая с петолъчка”, разказа авторът Георги Стоилов.

„За целия народ Бузлуджа е свещено място. Там са водени битки векове наред. Там е загинал Хаджи Димитър. Това е едно от светите места на България”, каза архитектът на монумента.

„Набелязали сме основните елементи на една бъдеща експертиза, която прилича на медицинско изследване. Тя стартира с оглед, след това с проверка и изследване на всички вложени материали, водоснабдяване и канализация. След това на базата на теоретични изследвания се правят заключения. Подготвя се техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект за възстановяване на сградата”, обясни проф. д-р Иван Марков, директор на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Обследването на монумента ще отнеме между шест месеца и една година.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра” за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
687 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Имигрант

2019.07.19 | 18:50

6

Абе мишок свещено място за кухи кратуни като вас ,какво му е свещено,защото на шумкарите им се иска да е така ,а гадни мишоци

2019.07.19 | 13:26

5

С тази работна ръка, с тези похабени материали, можеше да се направи аутобан от Видин до Монтана, но ней-се, така било писано от Тато.

Иво-Рз

2019.07.19 | 11:02

2

За кого е свещена Бузлуджа? За комунистите, които искаха да ликвидират независима България и да я направят част от СССР? Защо няма национални чествания на загиналите четници от четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа?

Павлик Морозов

2019.07.19 | 12:45

4

Защото комуниста няма националност - това са родоотстъпници от всяка една националност, които срещу дребни възнаграждения, като пари, титли или каквото друго ги влече, се отричат от тези, които са ги създали.

ZICO

2019.07.19 | 11:51

3

maika ti...... kom boklutsi

2019.07.19 | 11:02

1

КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини