На Рожен разгърнаха 320-метрово българско знаме

  • 18 юли 2019 16:32

  • 445
  • 1
На Рожен разгърнаха 320-метрово българско знаме
© Pixabay

Българският флаг с дължина 320 метра бе разгърнат днес на Роженските поляни. Поставянето на националния трибагреник е инициатива на организаторите на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019", който се открива утре в емблематичната родопска местност. Известните български спортисти Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Тервел Пулев, Елица Янкова се включиха в разпъването на знамето над сцените на Роженския събор.

Идеята е да поставим внушителен български трикольор на Рожен- най-българското място, което обединява българите от страната и чужбина, коментира Владислава Андреева от сдружение "Рожен- наследство в бъдещето". След приключване на събора, флагът ще бъде превърнат в хиляди малки знамена, които ще се подарят в Деня на независимостта, 22 септември в различни областни центрове в страната.

Според организаторите флагът на Рожен е най-голямото българско знаме, правено досега. За ушиване на трибагреника с площ около 7000 квадратни метра са използвани 4.5 км плат и близо 20 км конци.

За нас като спортисти, които винаги сме се борили за България е голяма чест да участваме в разгръщането на знамето, завия Екатерина Дафовска. Носим знамето в сърцето си, а този събор обединява всички българи и ни прави по-сплотени, кара ни да се замислим за това, което имаме като богатство, допълни Радослав Янков.

Организаторите призовават гостите на събора да не стъпват върху знамето по поляните. На фона на българския трикольор на 19-и и 20-и юли от 16 часа ще се направят колективни снимки на деца и младежи, пристигнали на Роженския събор в народни носии.

Съборът на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019" се открива с празнична церемония утре и ще продължи до 21 юли. На откриването ще звучат изпълнения на над 300 гайдари, ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Петър Янев и др. Над 3500 изпълнители от цялата страна и гостуващи групи на бесарабски българи от Украйна ще се представят на 4 сцени през 3-те съборни дни.

Последвайте канала на

БТА
445 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2019.07.18 | 16:44

1

Е, и какво от това? Народа лъже, краде един от друг, не плаща данъци, крие доходи, кара без книжка или пил....Ако ще и 111 хил. кв. метра знаме да опънат са си същите Бай Ганьовци!

Добави коментар

Водещи новини